Stiže rekordno usklađivanje mirovina, zastupnici dobivaju “povišicu”

Ekonomija 20. srp 202214:55 0 komentara
Pixabay

Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke, prema kojima se može izračunati usklađivanje mirovina koje nastupa od 1. srpnja. Prema prijašnjoj prognozi, usklađivanje je trebalo iznositi 6 posto, no zahvaljujući rekordnoj inflaciji, čini se kako će ono iznositi 6,04 posto. Prognozu nam je dostavio bivši saborski zastupnik HSU-a, Željko Šemper.

Državni zavod za statistiku (DZS), ove je srijede objavio podatke o iznosu bruto plaće za svibanj 2022. godine koja iznosi 10.440,00 kuna, što je vrlo važno za izračun stope usklađivanja mirovina 1. srpnja, odnosno onoga koje će umirovljenici primiti u rujnu za mirovine za kolovoz i zaostake u srpnju. Naime, prema prognozi HSU-ovog veterana Željka Šempera koji već dulji niz godina prati službene podatke, nadolazeće bi usklađivanje trebalo iznositi 6.04 posto.

“Prema formuli usklađivanja u omjeru 70:30 u ovom trenutku postotak usklađivanja mirovina iznosi 6,04 posto. To je privremeni postotak usklađivanja mirovina, jer će DZS 19. kolovoza objaviti prosječnu plaću za lipanj i tek onda ćemo imati konačan postotak usklađivanja mirovina”, napominje Šemper.

Zastupnici će dobiti “povišicu” preko 640 kuna

To bi, dakle, na prosječnu neto mirovinu za svibanj od 2.706,50 kuna trebalo predstavljati povećanje od 163,47 kuna, dok za prosječnu neto mirovinu bez međunarodnih ugovora od 3.048,46 kuna iznosi 184,12 kuna.

Naravno, što su mirovine veće, to će i rast biti veći, pa će osoba s prosječnom braniteljskom mirovinom od 6.131,47 kuna dobiti 370.34 kune, dok će oni s prosječnom zastupničkom mirovinom od 10.719,35 kuna dobiti povišicu od 647.44 kune.

Međutim, glavni razlog ovog rekordnog usklađivanja svakako je inflacija, koja najviše udara one s niskim prihodima. Podsjetimo, prema recentnim podacima DZS-a, potrošačke cijene u Hrvatskoj u lipnju porasle su za 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što označava najvišu stopu inflacije otkada vode te podatke.

Smanjila se kupovna moć

Usklađivanje se, inače, događa dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja. No, unatoč činjenici da nam slijedi rekordno usklađivanje, kupovna moć umirovljenika i dalje će biti manja zahvaljujući rekordnoj inflaciji od vrtoglavih 12,01 posto.

Inače, Šemper je još u svibnju rekao da bi se u vremenima visoke inflacija usklađivanje trebalo provoditi kvartalno, jer sada kada umirovljenici prime usklađene mirovine, odmah ih pojede – inflacija. Više o tome kako inflacija utječe na mirovinu, možete pročitati u našem tekstu na sljedećoj poveznici.

No, rujan nije samo mjesec kada će umirovljenici dobiti “povećanje” mirovina. Tada će se, kako je za portal Mirovina.hr nedavno otkrio HZMO, iznosi na odrescima mirovina prikazivati u kunama i eurima. Ako vas, pak, zanima koliko će iznositi mirovine u eurima, to možete vidjeti ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!