Što dalje, nakon što je Most objavio da ima dovoljno potpisa za referendum?

Vijesti 20. pro 202109:22
N1, Ilustracija

Vodeći ljudi Mosta jučer su poslali poruke da su skupili potreban broj potpisa za dva referendumska pitanja, kojima žele "ukinuti stožerokraciju" i odlučivanje o epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju prava i slobode premjestiti u Sabor.

Tvrde da su presudna bila posljednja dva dana prikupljanja, petak i subota, i da brojku od 370 tisuća potpisa ne bi dosegnuli bez tog finiša kampanje. Zasluge za pojačanu podršku građana njihovoj referendumskoj inicijativi pripisuju verbalnim napadima što ih je Most u srijedu doživio u Saboru, naročito od strane kolega iz lijevo-liberalnog dijela oporbe.

No, konačnu riječ što se tiče broja potpisa ima Vlada, koja će, nakon provjere, objaviti je li ih Most predao dovoljno pravovaljanih. U Mostu još ne znaju s koliko točno potpisa raspolažu.

“Spasili su nas Peđa Grbin, Sandra Benčić, Milorad Pupovac i ostali. Da nije bilo onakvih njihovih govora u Saboru, mislim da ne bismo uspjeli. Nismo taktizirali iznoseći u srijedu podatak da smo skupili tristotinjak tisuća potpisa, ključni su bili petak i subota. S terena nam tek pristižu informacije i precizan ćemo broj potpisa znati za dva dana i priopćiti ga na konferenciji za novinare, ali možemo reći da ih za oba pitanja imamo koliko je zakonski propisano”, kazao je jučer Nikola Grmoja za Novi list.

Ako se pokaže da su prikupili sve potpise, vladajući HDZ će sa svojom većinom u Saboru imati tri opcije: raspisati referendume, obratiti se Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti predloženih pitanja ili pak odmah pristati na promjenu Ustava i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Neki oporbeni političari, s kojima su iz Novog lista razgovarali, smatraju da je prilično izvjesno da HDZ odluči da Sabor može bez referenduma promijeniti Ustav i u članak 17. i epidemiju ugraditi kao situaciju u kojoj parlament može dvotrećinskom većinom ograničiti određena prava i slobode. Tim više što je stav HDZ-a, s uporištem u prošlogodišnjoj odluci Ustavnog suda, da Ustav ne obvezuje Sabor da u sadašnjim okolnostima postupa sukladno članku 17. Grmoja također prognozira da bi HDZ, ako je dovoljno potpisa, mogao predložiti izmjenu Ustava bez referenduma, ali on drukčije tumači domet takvog postupka.

“Kada bi se u članak 17., pored velikih prirodnih nepogoda, unijelo i epidemiju, Sabor više ne bi imao izbora, morao bi sve odluke kojima se ograničavaju prava donositi dvotrećinskom većinom” rekao je Novom listu zastupnik Mosta.

Ustavni pravnik Mato Palić ne smatra da se radi o velikom događaju. “Ne znam što će učiniti političari i Ustavni sud, a moje je mišljenje da ne može narod referendumom mijenjati članak 17., nego da to može jedino Sabor. Drugo, kada bi Sabor i izmijenio ovaj ustavni članak u skladu s onim što traži Most, ništa to ne bi značilo. Ustavni sud je bio jasan, izbor je Sabora hoće li odluke temeljiti na članku 17. ili, kao što je to od početka izbijanja epidemije, članku 16. Referendumsko pitanje o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sigurno ne bi prošlo ocjenu ustavnosti Ustavnog suda. Dakle, ovo bi se prikupljanje potpisa moglo opisati izrijekom – veliki promet, mala zarada”, ocjenjuje Palić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.