Što trebate učiniti, a što nikako ne smijete, naiđete li na gnijezdo stršljenova

Vijesti 12. srp 202219:18 > 19:202 komentara
Izvor: Pixabay / ilustracija

Profesorica s Veterinarskog fakulteta Ivana Tlak Gajger objasnila je u emisiji N1 Studio uživo kako se ponašati naiđete li na gnijezdo stršljenova.

Kaže da stršljeni zapravo nisu agresivni kad je riječ o europskim vrstama, ali su tijekom ljetnih mjeseci aktivni. Rade svoja gnijezda i hrane se velikim brojem različitih kukaca, a štetnici su i pčelarstvu jer napadaju medonosne pčele.

vezana vijest

Ističe da je teško potvrditi da se radi o najezdi stršljena već je to uobičajeni broj za ljetne mjesece. U proljeće matica počinje graditi primarno gnijezdo potom prva generacija mladih stršljana preuzima tu ulogu, objašnjava.

Tijekom aktivnih mjeseci gnijezdo se povećava pa ih bude na stotine, a može ih biti i do tisuću, s time da mogu proizvesti i nekoliko stotina novih mladih matica koje tijekom rujna ulaze u hibernaciju.

N1

“Sami po sebi nisu agresivni, ali osjećaju prijetnju ako osjete da se približavate njihovom gnijezdu. Moglo bi se konstatirati da su ubodi uglavnom slučajni zbog iznenadnog ulaska u blizinu gnijezda što može izazvati agresivno ponašanje”, navodi.

Savjetuje da se u slučaju pronalaska gnijezda u stambenim ili gospodarskim objektima pozove služba koja je nadležna za uklanjanje takvih gnijezda. “Prvo treba usmrtiti sve stršljene u gnijezdu da bi se moglo obaviti fizičko uklanjanje”, objašnjava.

Komentirala je i razliku stršljena i osa te rekla da je europski stršljen najkrupniji i samim time ima veću količinu otrova, a razlika o ubodima ovisi primarno o osjetljivosti pojedinca, mjestu i broju uboda te količini otrova koji bude ispušten, iako je sastav otrova relativno sličan, rekla je profesorica s Veterinarskog fakulteta Ivana Tlak Gajger.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

 

Komentari

Vaš komentar