Štrajk koji malo tko vidi: “Kolega je dobio osam eura plaću, plaka san cili dan”

Vijesti 20. srp 202321:24 4 komentara

Radnici Cesta Šibenik u štrajku su od 12. lipnja, a prije četiri dana spontano su obustavili rad nakon što je direktor odlučio da im neće platiti štrajk, odnosno da će im se štrajk računati u vrijeme provedeno na godišnjem odmoru. Danas su ponovno prosvjedovali i poručili da od svojih zahtjeva ne odustaju. Župan Marko Jelić im odgovara da je za njih učinio sve što je mogao.

Uz zvuk sirena kroz centar grada prošetalo je stotinjak radnika šibenskih cesta. Krajnji cilj bila je zgrada županije – i jasne poruke županu Marku Jeliću.

“Nije ovo njegova firma ili njegova prćija da će on odlučivat o ovome. Mi stojimo uz našu firmu i ne damo je nikome i neka budu svjesni toga”, rekao je Robert Savić, predstavnik radnika u Cestama Šibenik.

“Ostajemo ustrajni u svome da hoćemo da direktor ode ća u ime svojih kolega. Kad on ode ća mi počinjemo radit”, dodao je Toni Lacmanović, zaposlenik tvrtke Ceste Šibenik.

“Zabrinuti smo mentalnim zdravljem gospodina župana i predsjednika Nadzornog odbora jer ono što oni spremaju i kužinavaju u kasne sate nije probavljivo za nikoga tako ni za nas”, nadovezao se Josip Meić, bivši rukovoditelj u tvrtki.

Jelić ih nije čuo jer u zgradi nije bio. “Da je ovdje danas gospodin župan, ne znam dal mogu reći gospodin, ali reći ću, bili bi ovdje dok ne bi izašao van, ali gospodina župana nema”, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

A tražio se i gradonačelnik Željko Burić. Radnici traže ostavku direktora Roberta Miljkovića, koji im neće platiti vrijeme provedeno u štrajku. “Naš vrli direktor, a po medijima priča da je napadnut, da je bačen stol na njega, a šeta svaki dan po Poljani. On je dobio plaću 3 tisuće i dvista i nešto eura, a moj kolega osam eura, ja san plaka cili dan – osam eura plaću”, napomenuo je Savić.

Nadzorni odbor odlučio ih je da im se dani u štrajku isplate kao da su bili na godišnjem odmoru. “Pa su jučer sazvali sjednicu di pobijaju sami sebe da će nam bit isplaćena ako se mi odreknemo svog godišnjeg odmora. Kako da ja mogu odreć’ godišnjeg ako san svaki dan bija u štrajku i u medijima i da pišen da san bija na godišnjen odmoru”, pitao se Savić.

“Neće platiti zato što vas je župan držao tri tjedna u štrajku, zato što vas je direktor držao i onda ima toliko obraza, toliko besramnosti da naloži nadzornom odboru. E sad još nemoj platiti to što su radnici dolazili ovdje”, dodao je Novosel.

Radnicima je sporno i što novi pravilnik kaže da im se isplaćuje 70 posto plaće, a sve ostalo isplatit će im se po učinku. “I poruka na kraju za župana Jelića, pa sram te bilo, sram te bilo ako ti je važniji jedan direktor nego 120 ljudi”, rekao je Željko Klaus, dopredsjednik SSSH.

Koji s ovog mjesta jednom poručuju – ne odustajemo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare