Stručnjaci o navodima iz MORH-a: “Sve što kažu lažu. Neka šute!”

Vijesti 13. ožu 202220:35 > 21:04
Slavko Midzor/PIXSELL

Tri stručnjaka za N1 su komentirala navode iz MORH-a da je na letjelici, koja se srušila na Zagreb, bila bomba težine do 120 kilograma te da je eksplodirala u zemlji.

Sve je prvo komentirao vojni analitičar, Robert Barić:

VEZANA VIJEST

“Da kazem kulturno, priča mi je jako, jako čudna. Da je ta količina eksploziva eksplodirala, ne samo da ne bi ostao ni jedan komadić letjelice za istraživanje, nego bi nestao i dio studentskog paviljona. Pitanje je može li se 120 kg bombe staviti u dio za elektoroniku. Kako bi letjela? U teoriji je sve moguće, ali sam jako skeptičan. Trebao bi MORH dati bolje dokaze za te tvrdnje. Smatram da je došlo do aktiviranja samouništenja dvije kamere i elektronskih uređaja za snimanje signala. Cilj je da protivnik ne dođe do tih podataka. Tu su i patrone za izbacivanje kamera”, kaže.

Naša reporterka Katarina Brečić razgovarala je i s bivšim vojnim pilotom, Ivanom Selakom. On kaže:

“Nikako. Nema šanse. Znaju li oni da ta raketa ima dva motora, raketni motor koji je starta, mlazni motor? I da joj bomba od 120 kila ne napravi ništa. Ne bi dijela letjelice bilo da se radilo o takvoj bombi. Nek se više ne zakopavaju. Sve sto kažu lažu. Neka šute. Neka si nađu sposobnog glasogovornika. Da ne izlaze s vijestima prvi, drugi, četvrti. Vi novinari kužite nesuglasje, ali narod ih sluša. Jedan kaže nije prijetnja, drugi kaže prijetnja. Jedini je pametan bio Plenković, glas razuma. Palo je nekoliko tona zelježa, i to nije prijetnja?”.

Naposljetku sve je za N1 komentirao i Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik HRZ-a:

“To bi izbacilo letjelicu van i tražili bi je po naselju. Ma kakvi. To bi bio ogroman krater. Jer ovo ni nije krater. Da je bila eksplozija to bi bacilo ogromnu količinu zemlje. Unutra je bila eksploziva naprava, koja samouništava vitalni dio koji je tajna u letjelici. To su imale i sovjetske letjelice koje je koristila JNA. To je mala količina eksploziva. To nije izazvalo posebne valove pa da bi seizmografi mogli zabilježiti. Oni su zabilježili udar”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.