Stručnjak za sigurnost: Vojsci nije mjesto na granici, nije ratno stanje

Gradonačelnik Sinja i Mostov saborski zastupnik Miro Bulj nezadovoljan je odlukama vladajućih po pitanju granica i tvrdi da će organizirati samozaštitu građana Cetinske krajine. Bulj je najavio da će na sinjskom području organizirati građanske straže duž granice s Bosnom i Hercegovinom. O tome je u Newsroomu govorio stručnjak za sigurnost Tonći Prodan.

“Mislim da je potpuno jasno tko čuva granice. Smatram da je oružje u rukama civila izuzetno opasno i da može donijeti više štete nego koristi”, kazao je Prodan.

Dodaje da je jasno kad građani mogu imati oružje – ako su lovci, ako se bave streljačkim sportom i ako im je ugrožena sigurnost što moraju dokazati u postupku pri čemu policija radi provjeru i prosudbu.

Osvrnuo se i na pozive iz Mosta da se vojska rasporedi na granicama. “Vojsci nema mjesta na granici u ovim situacijama, nije ratno stanje, taj posao radi policija. Vojnici su obučeni da oružjem ubiju protivničkog vojnika i to je njihova primarna zadaća”, kazao je Prodan, pojašnjavajući da policija u takvim slučajevima umiruje i deeskalira situaciju.

“U ovim okolnostima nema mjesta vojnicima na granici”, zaključio je Prodan.

Komentirao je i uvođenje graničnih kontrola na prijelazima sa Slovenijom. “To je predviđeno schengenskim sporazumom. Policija ima pravo na provođenje kompenzacijskih mjera. Policija ima te ovlasti i nije suspendiran Schengen nego se provode mjere koje su uobičajene i koje se provodi kad policija procijeni da je to opravdano.”

Osvrnuo se i na migrantsku krizu i strahove da se među migrantima koji dolaze u Europu mogli kriti i teroristi.

“Moguće je da se teroristi infiltriraju među migrante, ali pozvao bih se na jednu studiju, tu su bili praćeni podaci od 2011. do 2018. u EU, gdje je bila indikativna kategorija tražitelja azila. Među brojkom od oko 140, gotovo polovina ih je imala veze s terorističkim organizacijama u svojim zemljama, ali to je mali uzorak i ne može suditi po njemu”, kazao je Prodan i ukazao na nešto što smatra većim problemom:

“Po meni je puno veći problem terorista koji se već nalaze u Europi – Francuska, Njemačka, UK… – to su home grown teoristi i od njih prijeti najveća opasnost, oni su se rodili i odgojili u tim državama pa su pripadnici druge ili treće generacije iseljenika iz matičnih država. Dodatni problem predstavljaju oni koji su radikalizirani i živjeli su 10-20 godina u EU-u, asimilirali su se, integrirali i onda se radikaliziraju.”

Prodan navodi da potencijalne teroriste i ekstreme treba podijeliti u tri kategorije. Prvu čine oni koji ulaze u neku zemlju i već su radikalizirani, drugu čine oni koji su ušli u neku europsku zemlju i onda se radikaliziraju, a treću čine spomenuti home grown teroristi. “Smatram da najveća opasnost prijeti od ovih zadnjih.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.