Suci nezadovoljni novim režimom plaća: To nas degradira

Vijesti 22. lis 202209:46 1 komentar
JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ako je cilj hitnih izmjena Zakona o plaćama sudaca bio dobiti oko 1670 sudaca s druge strane barikade, Ministarstvo pravosuđa i uprave je uspjelo, piše u subotu Večernji list, navodeći da je revolt sudaca izazvalo smanjenje koeficijenta za prvostupanjske suce koji je manji i od najvećeg za sudske službenike.

Izazvali su nezapamćen val nezadovoljstva osobito među najbrojnijim prvostupanjskim općinskim, prekršajnim, trgovačkim i upravnim sucima. Ocjenjuju da ih sporni prijedlog degradira pa i omalovažava, te ne uzima u obzir dalekosežne posljedice za sustav sudbene vlasti i dignitet sudačke profesije.

I to su vrlo argumentirano i masovno izrazili tijekom okončanog e-savjetovanja. U sažetoj formi osam krupnih prigovora na prijedlog zakona ima Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca.

VEZANE VIJESTI

Udruga hrvatskih sudaca razumije potrebu za izjednačavanjem osnovice za izračun plaća svih korisnika državnog proračuna, a posebice državnih i pravosudnih dužnosnika, ali brojne nepravde od novih manjih koeficijenata za izračun plaće sudaca, pri čemu se ne ispravlja nepravedno smanjenje njihovih plaća, su im neprihvatljive.

Osobito da plaće sudaca ovise o rezultatu pregovora Sindikata i Vlade, a suci u tome ne sudjeluju. Novi prijedlog ne ispravlja nekonzistentnost odnosa između plaća sudaca različite vrste i stupnja sudovanja. Plaće sudaca prvog stupnja su i dalje nedopustivo niske, a na drugom stupnju nisu izjednačene.

Također, ne uzima se u obzir opseg odgovornosti sudaca u odnosu na sudske savjetnike kao pomagače sudaca. Snižava se postojeće koeficijente za izračun plaće, a početni koeficijent za obračun plaća sudaca mora biti viši od 3,5, te prava sudaca nisu izjednačena s pravima ostalih državnih dužnosnika, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare