Sucu Vrbanu dodijeljena titula najvećeg pravosudnog nasilnika u Europi

Vijesti 20. lis 202220:16 1 komentar
N1/ILUSTRACIJA

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban u četvrtak je u izboru CASE-a, Udruženja protiv SLAPP tužbi u Europi, proglašen najvećim pravosudnim "bullyem" (nasilnikom) u Europi i to zbog serije tužbi protiv portala Telegram, novinara i urednika, "teških" oko 100.000 eura.

Predsjednika osječkog Županijskog suda na ovogodišnje natjecanje u organizaciji CASE-a kandidiralo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a nagradu je preuzeo Drago Hedl kojeg Vrban i tuži.

“Jedan od najmoćnijih sudaca u Hrvatskoj, Zvonko Vrban podnio je seriju tužbi protiv Telegrama, glavne urednice i mene kao autora istraživačkih tekstova. Njegova namjera bila je da nas uplaši, financijski uništi i zaustavi istraživačke tekstove o tome kako je stjecao imovinu i čime se sve bavio osim svog sudačkog posla”, kazao je Hedl preuzimajući nagradu umjesto suca Vrbana, izvijestio je Telegram.hr.

VEZANA VIJEST

S druge strane, u HND-u su prošlog tjedna objavili kako su Vrbana kandidirali u kategoriji “Bully Lawyer(s) of the Year” navodeći kako je u manje od dvije godine podigao šest građanskih tužbi protiv portala Telegram, njegove glavne urednice Jelene Valentić i novinara Drage Hedla.

Dodjelu nagrade osječkom sucu Vrbanu prokomentirao je i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

”Još jedan dokaz da smo najgori u Europi po tužbama moćnika protiv novinara i medija. Čestitke kolegicama i kolegama iz Telegrama na ustrajnoj borbi. Sudac Vrban zaslužio je ovu titulu za koju ga je nominiralo Hrvatsko novinarsko društvo”, poručio je Zovko.

SLAPP-tužbe su zloporaba pravnog sustava i prijetnja demokraciji te pokušavaju zastrašiti i ušutkati novinare, aktiviste i zviždače dugotrajnim i skupim sudskim sporovima koji crpe resurse tuženih i ušutkavaju kritičke glasove.

”S više od 951 aktivnom SLAPP tužbom Hrvatska je, nažalost, u neslavnom europskom vrhu. Prema istraživanju HND-a tužbama se za 2022. godinu potražuje najmanje 77,4 milijuna kuna”, poručili su iz HND-a.

Nagrada koju je u četvrtak osvojio šef osječkog Županijskog suda dodjeljuje se, kako je istaknuto, pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i uz podršku Vijeća Europe. Dodjela je osmišljena kao parodija na izbor za Pjesmu Eurovizije, organizirana je u sklopu velike europske Anti-SLAPP konferencije u Strasbourgu na kojoj najvažnije novinarske organizacije razrađuju strategiju borbe protiv udara na slobodu medija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare