Sud potvrdio optužnicu protiv bivše sutkinje Maje Šupe. Uskoro će sjesti na optuženičku klupu

Crna kronika 10. tra 202411:46 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu potvrdilo je optužnicu protiv Maje Šupe, nekadašnje sutkinje koju USKOK tereti za primanje mita. Potvrdio je to za N1 glasnogovornik Županijskog suda u Splitu sudac Dinko Mešin najavljujući da bi uskoro trebalo biti zakazano i suđenje u ovom slučaju.

Optužnica Maju Šupe tereti da je od veljače 2013. do rujna 2014. godine kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku preko odvjetnika Branimira Zmijanovića primila mito od poduzetnika Blaže Petrovića kako bi mu izrekla oslobađajuću presudu.

Oslobađajuća presuda za 15.000 eura

Šupe je tada bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku. Petrović je u tom postupku bio prvi optuženik dok je Zmijanović u istom procesu bio odvjetnik trećeg optuženika. Petrović je, prema optužnici, sa Zmijanovićem dogovorio da će Šupe predati 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu.

Dogovorili su, prema Uskoku, da joj se prvo isplati 6000 eura prije donošenja presude, a kada presuda postane pravomoćna još 9000 eura.

Osim toga, Zmijanovića se tereti kako je u dogovoru s Petrovićem napravio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika, sve za potrebe isplate mita. Prema njemu je majka sutkinje Šupe jednoj osobi prodala nekretnine za 59.100 eura. Kapara je bila 6000 eura. Majka sutkinje Šupe je, navodi se, potpisala predugovor na traženje svoje kćeri. Na traženje Petrovića je predugovor potpisala i osoba koju su naveli kao kupca.

Ne zna se kako je sutkinja primila mito

Petrovića se tereti i da je na račune mame Maje Šupe isplatio 45.000 kuna, po predugovoru, uz napomenu da je uplatitelj kupac nekretnine. Cilj te uplate je bio isplata dogovorenog mita prije donošenja presude od 6000 eura. Šupe je na koncu donijela presudu po kojoj se optuženike oslobađa optužbi. Donesena je 25. studenog 2013. godine.

Kada je postala pravomoćna, 18. rujna 2014. godine njoj je, na neutvrđen način, stoji u optužnici, isplaćeno još 9000 eura do ukupnih 15.000 eura mita.

Jesu li dokazi protiv sutkinje zakoniti?

Sada već bivša sutkinja od početka negira krivnju, a tražila je i da se svi dokazi protiv nje proglase nezakonitima. No, taj njezin prijedlog nije prihvaćen.

Nakon što ju je Uskok osumnjičio za primanje mita, Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo je Šupe sudačke dužnosti. Tijekom svoje karijere bila je zamjenica predsjednika kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku, a između ostalog je zapamćena po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću zbog sinkope nakon izazivanja pomorske nesreće, u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!