Sudac Mrčela objasnio zašto kod nas suđenja traju dulje nego u Danskoj ili Austriji: “To nije dobro”

Vijesti 29. sij 202413:17 0 komentara

Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS), gostovao je u N1 studiju kod Igora Bobića gdje je komentirao štrajk sudaca.

Mrčela je otkrio da će se sastati s ministrom Malenicom jer traže ispunjenje obećanja iz svibnja. “Čekamo novi prijedlog, naša pozicija je jasna. Tražimo ono što je obećano u svibnju, a trebalo je biti ispunjeno do kraja godine. Mjere upozorenja su upravo zato jer obećanje nije ispunjeno.

“Nije riječ o visini plaća nego o sustavnom uređenju plaća, indeksaciji, platnim razredima i materijalnim pravima. To je bilo obećano”, dodao je.

Navodi da traže ozbiljan pristup, a ne obećanja. “Tražimo ispunjenje obećanog jer smo u svibnju izrazili sumnju da će sve biti napravljeno u roku, a ministar je rekao da hoće. Nadam se da se sada nešto promijenilo. Nadam se da ćemo dobiti nekakvu garanciju. Moja iskustva vezana uz obećanja ministarstva nisu sretna”, rekao je Mrčela.

Kaže da je dogovor moguć unatoč nekim teškim riječima koje su pale vezano za štrajk.”Mi imamo podatke da je odaziv negdje 100 posto, negdje manje, negdje 99, 98 posto itd. Prema našim podacima odgađamo oko 1.000 ročišta, a neka su odgođena i prije ovih mjera. Kod provođenja ovih mjera suci se koriste zakonom jer su jedini oni ovlašteni tumačiti zakon i ne otkazuju se ona ročišta gdje će nastupiti nenadoknadiva šteta. Svi oni postupci gdje se traži isplata ili naplata neke štete, što nije nenadoknadiva šteta”, naveo je.

O otkazivanju ročišta iz sfere obiteljskog zakona kaže da oni nemaju podatke kao ministarstvo te ne vidi zašto bi se ta ročišta odgađalo. “Svi oni postupci gdje se očekuju neka plaćanja nakon pravomoćne presude neće nastupiti neka nenadoknadiva šteta”, dodao je.

O nepovjerenju u pravosuđe kaže da je svjestan toga, kao i istraživanja da tek svaki četvrti ispitanik podržava ovaj štrajk koji oni suci mjerama. “Znamo da građani mogu biti trenutno zaustavljeni u ostvarivanju nekih svojih prava, ali mi nemamo druge opcije da se borimo i to nam je za sada jedini način. Probali smo druge načine, pisali smo Europskoj komisiji, Vlada je obećala da će ispunit, ali nije. Znam da građani nisu zadovoljni, ali to nije da se nama dignu plaće”, rekao je.

“Svi podaci koji su dostupni na Vrhovnom sudu pokazuju da se vrijeme trajanja postupka skraćuje, nije idealno ili dobro i trebalo bi biti bolje. Podaci pokazuju da se sudac rješava 8.000 predmeta godišnje, to je mnogo više nego u Danskoj ili Austriji, ali tamo je sustav drugačiji. Mi imao tisuće postupaka koje generira država, gdje ne ispunjava kolektivne ugovore ili neke druge svoje obveze, gdje je država stranka u postupku. To nije dobro”, dodao je Mrčela.

“Naravno, postoje i suci koji ne rade dobro, mi znamo da takvih ima. Za takve suce postoji lijek, postoje stegovni postupci i mogućnosti razgovora s nadležnim predsjednikom suda i to se radi. Ai sustav nije dobar čim on generira godišnje 1.300 zaostalih predmeta”, napomenuo je.

O najavljenom Lex AP kaže da je ta odluka jako politizirana. “S pravnog gledišta trebalo je ugraditi javni interes, a ne samo isključenje protupravnosti. Dakle, sudu dati ovlast da tog kaznenog djela nema ako je objava učinjena u javnom interesu. To imamo na dva mjesta u kaznenom zakonu pa ne vidim zašto ne bi moglo biti u trećem. Ja razumije da oni koji donose tu odredbu jer ne žele da su sudi u javnosti i medijima”, rekao je Mrčela.

“Imam svoje mišljenje ,ali ga neću iznositi jer je to ušlo u političku sferu i meni kodeks brani da se o tome izjašnjavam”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!