Svake godine sve više djece bez pomoćnika u nastavi. Tko želi raditi za 500 eura?

Vijesti 09. ruj 202317:09 0 komentara

Prvašića Mateja do školskih dana već 5 dana prati mama Nikolina, a nakon toga u razredu je s još 17 učenika. Što je tu čudno, pitate se? To što je Matej u spektru autizma i cijeli prvi tjedan škole u razredu je bez asistenta i bez rješenja o načinu školovanja.

“Tužna sam i ogorčena. Borimo se već šest godina, a ne mogu uprijeti prstom u jednu osobu…sve je povezano”, izjavila je dječakova majka.

I nije Matej jedini. Stotine djece s teškoćama u razvoju svake godine u školu kreće bez riješenog pomoćnika – što zbog činjenice da država prekasno raspisuje natječaj za financiranje, što zbog toga da za plaće od 400-500 eura sve manje ljudi želi raditi.

N1

Ugovor pomoćnicima u Koprivničko-križevačkoj županiji sklopljen je na samo 60 dana. Neizvjesnost je ogromna, a evo što kažu pomoćnice u nastavi:

“Svi se igraju s našom sudbinom. Potpisala sam ugovor na 3,64 – reći ćemo 25 kuna, što je manje od propisane minimalne satnice od 35 kuna koje je ministarstvo propisalo.”

“Mi nemamo propisan sat rada nego minimalnu plaću u Hrvatskoj, što nas ne zadovoljava. Smatramo da bismo trebali imati satnicu izjednačenu na nivou Hrvatske.”

Situacija posebno loša u Koprivničko-križevačkoj županiji

Koprivničko-križevačka županija i grad Križevci među pomoćnicima u nastavi na zlu su glasu da isplaćuju najmanju satnicu u državi.

Predsjednik udruge pomoćnika u nastavi zato je u emisiji Newsnight prozvao župana Korena da mu je u razgovoru telefonom rekao da će radije dati novac malim nogometašima nego djeci s teškoćama. On pak tvrdi da ga lažno optužuje i najavljuje tužbu.

“Apsolutno sam zgrožen izjavom g. Ivana Milatića koji me je u emisiji N1 televizije teško optužio i oklevetao na temu pomoćnika u nastavi. Stanovitog gospodina Milatića ne poznajem, niti sam ikada s njim razgovarao, a kamoli kazao ono što dotični tvrdi u svojoj izjavi”, izjavio je župan.

“Mi se nismo vidjeli fizički, ali smo razgovarali telefonom. Zvao sam ga 9 srpnja oko 14 sati, sa službenog broja udruge. Komunicirali jesmo, a broj sam našao na stranici Županije. Zvao sam ga na fiksni telefon”, kaže Milatić.

U Koprivničko Križevačkoj županiji ove godine manje je pomoćnika nego lani: 54, umjesto 57, a treba ih 66 učenika. U Križevcima također minus: 26 pomoćnika, jedan manje nego lani – za 30 učenika. No za to, tvrde i župan i gradonačelnik Križevaca, odgovornost nije na njima nego na Vladi i Ministarstvu obrazovanja. Ne morate ni pogađati, ni ondje ne žele pred kameru i lopticu vraćaju na gradove i općine.

Ministarstvo tvrdi da su osnivači odgovorni za pomoćnike u nastavi.

Sredstva za financiranje potpore osiguravaju se iz proračuna osnivača, sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Europskog socijalnog fonda i sredstava jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i iz drugih izvora.

Dakle, osnivači su odgovorni za osiguravanje potpore pomoćnicima u nastavi/stručnim komunikacijskim posrednicima, dok Ministarstvo sredstvima Eurospskog socijalnog fonda sufinancira uključivanje pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika.

Mami Nikolini koja strepi dok je Matija u školi dosta je tog ping ponga s njom i njezinim djetetom.

“Ja znam da resursa nema, ali u 21. stoljeću, u 2023. godini me više nije briga. Ministarstvo, županija i grad nešto moraju promijeniti. Moraju omogućiti sredstva, edukaciju, a ne da gurnu djecu u zatvoreni sustav da su do 21 godine tamo i da onda više nikog nije briga”, kazala je majka.

Godinama isti gubitak energije na dokazivanje tko je kriv jer ova država ne može pružit osnovno djeci s teškoćama. Da se ta energija uloži u pokušaj integracije, Matija, koji doma iz zabave računa potencije do 1000, imao bi puno bolje šanse u svom posebnom životu.

N1 televizija poslala je upite o problemu satnice i broja pomoćnika u nastavi jedinicama lokalne samouprave kao i resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Odgovor Ministarstva pronađite OVDJE, a što su odgovorili iz Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca pronađite u nastavku.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA: Odgovor – pomoćnici u nastavi

GRAD KRIŽEVCI: Odgovor – N1 – Pomoćnici u nastavi

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!