Sve više streptokoka kod djece. Kaić upozorio na lošu praksu nekih liječnika

Vijesti 16. pro 202209:35 0 komentara
N1

Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je za N1 komentirao novi val infekcija streptokokom među dječjom populacijom. Kaže kako ove godine ima više težih oblika nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

“Postoje asimptomatski kliconoše koje nose streptokok u grlu, a da nemaju simptome. Može se manifestirati kao gnojna angina, šarlah ili još teži oblici, sepsa…”, kaže Kaić našoj Luciji Ptičar.

“Situacija s gnojnom anginom se ne razlikuje puno u odnosu na prethodne godine. Šarlaha je nešto malo više. Ovih invazivnih oblika sepsi imamo više nego prijašnjih godina. Inače bi imali jednu do dvije streptokokne sepse, a ove godine smo ih imali osam”, govori Kaić koji smatra da ovakav razvoj situacije nema veze s lockdownom koji smo imali zbog covida. “Ne bih rekao da to ima veze s lockdownom. Djeca najčešće obolijevaju, nisu djeca bila u lockdownu dvije godine da bi bila pošteđena mogućnosti infekcije. Ne bih rekao da je lockdown uskratio neko prirodno dolaženje u kontakt s virusima i bakterijama. Kod nas je i kratko trajao”, govori epidmiolog.

vezana vijest

Na pitanje ima li potrebe testirati djecu kaže: “Nema potrebe testirati zdravu djecu koja nemaju simptome. Ako imaju simptome i sumnja se na bolest, ima smisla. Ako postoje grupe djece koja je bolesna, onda se u principu daju antibiotici cijeloj grupi, nema smisla tražiti tko je nositelj. Dio stanovništva uvijek nosi streptokok u ždrijelu. Ako imamo grupiranje, onda je najispravnije dati antibiotik cijeloj grupi.”

Postoji prilično loša praksa nekih liječnika

Što bi roditelji trebali učiniti ako se pojavi streptokok u kolektivu u kojemu borave njihova djeca?

“Ako nemaju simptome bolesti, ne trebaju ništa. Ako imaju simptome, treba ih odvesti liječniku. To se tako lako razlikuje od gripe, covida, brojnih drugih bolesti, da jednim pogledom u grlo liječnik može pretpostaviti da je to čak i bez brisa. Ako dijete ima simptome, treba ga odvesti liječniku. Postoji prilično loša praksa nekih liječnika da se svakoga s temperaturom i grloboljom šalje na bris za covid. Time se gubi vrijeme za brzo dijagonosticiranje. Treba prvo pogledati pacijente i onda prosuditi treba li raditi neki test ili ne”, zaključuje epidemiolog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!