Grlobolja: Uzrok, simptomi i kako na prirodan način liječiti ovaj gadan problem?

Zdravlje 21. lis 202215:41 0 komentara
Unsplash

Grlobolja ima jasne pokazatelje i znakove da nešto s našim grlom nije u redu. Osjećaj može biti sličan grebanju ili pečenju, a može se raditi i o boli na dodir na području cijelog grla. Kod nekih osoba uz grlobolju može ići i kašalj, suh ili mokar, dok kod nekih kašalj izostaje.

Pojava grlobolje uključuje upalu ždrijela, krajnika, grkljana i glasnica te su jedan od najčešćih uzroka posjeta liječniku. Grlobolja najčešće ima uzrok u infekciji bakterijama ili virusima, no može se pojaviti i zbog drugih uzroka. Nerijetka je pojava kod pušača i alkoholičara.

Uzroci grlobolje

Kada nastupi bol i grebanje u grlu najčešći su uzrok virusi i bakterije. Grlobolja može nastupiti i samo kod prehlade kao jedan od simptoma. Uz osjećaj boli u grlu popratni simptomi mogu biti hunjavica, curenje iz nosa, kihanje, suhi ili kašalj s iskašljavanjem sadržaja. Ako nastupe i ovi simptomi vjerojatno se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, premda uzrok može biti i alergijska reakcija.

Osim bolesti, uzrok grlobolje može biti pušenje te alkoholizam. Cigarete te drugi dimovi i vruće pare mogu iznimno oštetiti grlo i tako izazvati bol kod disanja. Nažalost, bolove u grlu može izazvati i pasivno pušenje. Osim što vrući duhanski dim te druge kemikalije oštećuju sluznicu grla, pušenje može izazvati kašljanje koje također može uzrokovati grlobolju. Razlog tomu je osjetljivo ždrijelo, odnosno, visoka koncentracija limfatičkog tkiva koje jako reagira na upale.

Isto tako, ovaj problem može nastati zbog suhog zraka, vanjskog zagađenja zraka, učestalog disanja na usta (najčešće zbog začepljenosti nosa), zbog naprezanja mišića grla kod deranja i pjevanja te zbog GERB-a ili povrata želučane kiseline u jednjak koja može oštetiti ždrijelo.

Grlobolje kod djece su češća pojava nego kod odraslih, a mogu se javljati kroz cijelu godinu. Ako je riječ o virusnoj grlobolji ona će se prenositi s jednog člana obitelji na drugog u razmacima od oko pet dana. Premda rjeđe, više članova zajednice ili obitelji se može zaraziti i bakterijskim grloboljama.

Simptomi bakterijske i virusne grlobolje

Ako grlobolja traje duže od jednog dana i nije potpuno jasan uzrok poput primjerice deranja ili udisanja mnogo dima, bilo bi dobro potražiti savjet liječnika. U slučaju da je riječ o bakterijskoj grlobolji način liječenja su antibiotici.

Evo kako razlikovati bakterijsku grlobolju od virusne grlobolje.

Simptomi bakterijske grlobolje:

– nagli i brz početak

visoka tjelesna temperatura

– osjećaj hladnoće, tresavica

– izraženo crveno ždrijelo

– gnojni čvorići na ždrijelu

Kod bakterijske grlobolje može doći do streptokokne infekcije s kojom se rijetko koji roditelj nije susreo. Infekciju u ovom slučaju izazivaju beta-hemolitički streptokoki koji se dijele u nekoliko skupina. Streptokokna infekcija izazva grlobolju jer stvara iritaciju tkiva ždrijela i krajnika kao i bolnu upalu.

Osim ranije navedenih simptoma bakterijske grlobolje mogu se pojaviti, iako rijetko, bolovi u donjem dijelu abdomena, bolovi u mišićima te osip. U slučaju pojave osipa, obratite se liječniku čim prije.

Simptomi virusne grlobolje:

– postupan i polagan početak

– temperatura tijela do 38°C

– iscjedak iz nosa i očiju

– crvenilo nosne sluznice

– osjećaj boli u grlu

– promuklost

– kihanje

– kašalj

– otečenost limfnih čvorova na vratu

Kako liječiti grlobolju?

Kod bakterijske grlobolje bit će obično dovoljno simptomatsko liječenje te odmaranje. Za liječenje se koristi paracetamol te drugi lijekovi poput acetilsalicilne kiseline koja se može primijeniti kod odraslih. Kod zaraze streptokokom se uz to dodaje i antimikrobna terapija te obično penicilinski antibiotici u trajanju od 10 dana.

Ako se radi o virusnoj infekciji, opcija je smanjivanje simptoma, a najčešće je dovoljno liječenje prirodnim putem.

Kako grlobolju liječiti prirodnim putem?

U nastavku donosimo par načina kako liječiti grlobolju prirodnim putem.

1. Grgljanje slane vode

Osobe s izraženom grloboljom mogu isprobati grgljanje slane vode ili fizikalne otopine. Najbolje bi bilo koristiti morsku vodu, ali ako je nemate, slanu tekućinu možete napraviti i kod kuće. U oko dva decilitra vode dodajte jednu četvrtinu kuhinjske žlice soli. Stavite gutljaj u grlo i umjesto da progutate grgljajte je kako bi se što duže zadržala u ždrijelu. Nakon toga je ispljunite.

Ovo je jedan od najstarijih načina za borbu protiv grlobolje. Voda i sol u ovom slučaju pomažu jer ublažavaju upalu inficirane sluznice, razrjeđuju sluz i tako olakšavaju bolno gutanje. Također može djelovati tako da izvlači tekućinu, ali i bakterije i viruse koji se nalaze u grlu.

2. Grgljanje domaćih prirodnih čajeva

Osim slane vode, grgljati se mogu i domaći čajevi. Najpoznatiji čaj za grlobolju je čaj od kadulje ili žalfije koji ima jako protuupalno djelovanje. Kadulja sadrži tujon koji ima antibakterijsko, anfingicidno i antivirusno djelovanje. Kao i slanu vodu, preporučuje se ispljunuti čaj od žalfije nakon grgljanja. Zanimljivo je da mikroorganizmi nisu stvorili rezistenciju na ove tvari te su stoga razlog zašto se često kao sastojci nalaze u sirupima ili pastilama protiv grlobolje.

Najbolji čajevi za grlobolju

Osim što se mogu grgljati, kod grlobolje se preporučuje konzumiranje čajeva koji mogu imati protuupalno djelovanje te smanjiti bol u grlu. Opcije koje će pomoći kod grlobolje su čaj od bijelog sljeza, čaj od đumbira, zeleni čaj, čaj od sladića, čaj od kamilice te čaj od kurkume.

Čaj od đumbira poznat je po blago ljutkastom okusu, a upravo je taj okus ono što ga čini odličnim saveznikom kod grlobolje. Korijen đumbira sadrži brojne antioksidante koji pomažu u izbacivanju toksina iz organizma, uključujući i brojne bakterije i viruse kod grlobolje. Pokazalo se i da može utjecati na smanjenje bolova te je odličan za poboljšanje imuniteta. Odličan je kod prehlada, viroza i grlobolja te smiruje upale i naporni kašalj.

Čaj od kurkume se pokazao kao kvalitetan sastojak za ublažavanje raznih dišnih bolesti. Također ima pojačana protuupalna i antioksidativna svojstva. Smatra se da kurkuma može pomoći kod liječenja astme te karcinoma pluća. Ojačava imunitet te pomaže organizmu da se bori protiv bolesti i karcinoma.

Čaj od bijelog sljeza i sladića pokazao se kao možda najbolja kombinacija za liječenje grlobolje. Ovaj čaj može pomoći kod smanjivanja upale i boli, ali i za jačanje cjelokupnog organizma. Bijeli sljez sadrži prirodnu zdravu sluz koja oblaže sluznicu grla i tako pruža olakšanje, posebice ako uz grlobolju ide i kašalj. Također djeluje tako da potiče izbacivanje sluzi, odnosno iskašljavanje, a pomoći će i kod umirivanja suhog kašlja. Kada se koristi, treba se držati preliven vrućom vodom nekoliko sati.

Sladić je vrlo slatka biljka koja pomaže organizmu u borbi protiv upala i bolesti. Također oblaže grlo svojom sluzi i tako smanjuje grlobolju i druge simptome upale grla. Ublažava suh kašalj te pomaže kod iskašljavanja ako je u pitanju vlažni kašalj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!