“Svi veći političari imali su neku vezu s ruskim političarima i biznismenima”

Vijesti 13. lis 202221:21 0 komentara
N1

Politički analitičar Karlo Jurak komentirao je za Newsnight aktualna politička zbivanja.

Za aferu vezano za Zrakoplovno tehnički centar smatra da je bezpredmetno međusobno se optuživati za neku suradnju s Rusijom jer su svi veći politički igrači imali neku određenu vezu s ruskim političarima i biznismenima.

vezana vijest

Do rata u Ukrajini, dodaje, Rusija nije bila neprijateljska zemlja u tom smislu. Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je, navodi, u vrlo dobrim odnosima s Putinom.

“Više manje su sve parlamenarne stranke jasno stavile na stranu Ukrajine i Zapada, ali prije rata je bilo određenih vrzmanja i na ljevici i desnici.  Jedan dio ljevice simpatizira još uvijek Rusiju i Putina, to je ona stara ljevica koja vidi Sovjetski savez i antiamerikanizam u tome. Među ovom novoj desnici u zadnjih desetak godina došlo je do simpatija prema Rusiji. Putina vide kao čuvara tradicionalnih vrijednosti”, govori Jurak.

Komentirao je i sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Kaže da taj sukob, koji traje od afere Kovačevićeva kluba, podsjeća na nešto što je nerješivo, ne može se rasplesti, “jedan baci lopticu drugom, drugi vrati nazad uglavnom oko vrlo sličnih stvari”.

“Njemu stalno iskaču korupcijske afere unutar stranke. Nalazi se u situaciji gdje ne može pobjeći, morao bi se suočiti s tim problemima. Ignorancijom ne može se ništa postići, to vrijedi za svakog političara”, rekao je Jurak za Plenkovića.

Osvrnuo se i na Milanovićevu podršku Miloradu Dodiku navodeći da bliske veze između njih su priče kako obraniti hrvatske narodne interese i kako biti opozicija HDZ-u koji se predstavlja kao jedini branik hrvatskih nacionalnih interesa.

“To što Milanović kaže da je Dodik najbolji izbor za Hrvate s pozicije Hrvatske i Hrvata u BiH – Dodik je bolji izbor nego opozicija koja je ekstremno srpsko-nacionalistička. Kad gledate s te pozicije, bez obzira na to kakav je Dodik, ima u tome zrnca istine”, smatra Jurak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!