Tajnik liječničkog sindikata: “Pripremamo dokumentaciju, spremamo se za štrajk”

Vijesti 26. sij 202419:53 2 komentara

Tajnik Hrvatskog liječnikog sindikata i liječnik u KB Dubrava Kristijan Ćupurdija bio je gost Newsrooma u kojem je s našom Ankom Bilić Keserović razgovarao o vladinom prijedlogu koeficijenata za liječnike i radnike u zdravstvenom sustavu, ali i što misli o štrajku.

“Pripremamo dokumentaciju, štrajk kao sindikalna aktivnosti ima propisana pravila. Spremamo se za štrajk, tomu nas je podučilo dosadašnje iskustvo s politikom. Govoreno nam je da ćemo koeficijente dobiti još u prosincu prošle godine, pa smo ih dobili tek u srijedu. Moramo dobro proučiti i dati svoje komentare. Procurili su koeficijenti i definitivno nismo mogli biti zadovoljni”, rekao je liječnik Kristijan Ćupurdija.

Navodi da se se nije dogodilo nikakvo povećanje, a kako kaže, i ona nisu u skladu s onim što bi se očekivalo.

“Za temeljni kolektivni ugovor pregovara 11 sindikata, a koeficijent donosi Vlada kao uredbu. Uvjeti rada koje smo slali su stavljeni u koeficijent i sad o tome više ne možemo pregovarati u kolektivnom ugovoru. Ne gledamo tko je nešto dobio, nego što su nama uzeli. Nositelji zdravstvenog sustava su liječnici, bez kojih zdravstveni sustav ne može postojati. Istina je da nama trebaju svi, čistačice u bolnicama ne usisavaju tepihe, čiste krv. To treba platiti, ali treba platiti i naš rad, mi smo ti koji radimo za pacijente”, kazao je Ćupurdija.

“Dodaci na rad koji obavljamo u dežurstvima se ne može prebrojiti, ali nema šanse da broj legalnih prekovremenih sati dođe do 3 i pol tisuće eura. Ovaj sustav živi na prekovremenim satima koji odrađuju liječnici. Na 170 odrađenih prekovremenih sati u lipnju 2014. nisam dobio dobio duplo veću plaću. Tko još toliko radi? Tko još ima toliko prekovremenih sati?”, upitao se liječnik.

Navodi kako se godinama nisu dobro obračunavali prekovremeni sati liječnika.

“To je rezultiralo miljunskim sudskim troškovima. Broj krivog obračuna je riješen, ali broj prekovremenih sati je i dalje ostao sati. Broj prekovremenih sati će biti riješen kad svaki hrvatski liječnik bude imao maksimalno 180 sati godišnje. Nije poanta da mi svi toliko odradimo, nego da to bude moguće. Svaki sat bi se trebao ubrajati u radno vrijeme”, rekao je.

Za kraj poručuje: “Već smo se uvjerili da politika kad joj to paše pokušava ocrniti liječnike na sve moguće načine.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare