Tihi ubojica: Toksikologinja za N1 objasnila kako prepoznati simptome trovanja ugljičnim monoksidom

Vijesti 11. pro 202313:33 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Sezona je grijanja, a s njom dolaze i brojne opasnosti na koje obraćamo pažnju, a među njima su i neke stvari koje mogu dovesti do tragičnih posljedica. Trovanje ugljičnim monoksidom predstavlja jednu od najopasnijih situacija, koja svake godine rezultira visokim brojem smrtnih slučajeva. U pitanju je plin bez okusa, boje i mirisa, kojeg mnogi nazivaju "tihim ubojicom." O opasnostima ovog plina naša Nataša Vidaković je razgovarala s toksikologinjom Majom Knepr Šeginom.

Toksikologinja navodi kako je vrlo teško znati kada se točno radi o otrovanju. “Ukoliko su vrlo niske koncentracije, dolazi do vrtoglavice, mučnine, povraćanja i neuobičajene zbunjenosti. Dugotrajno izlaganje može ostaviti kronične posljedice, ako ne i smrt. Izlaganje vrlo niskoj koncentraciji, 0,04 posto u atmosferi na nekoliko sati izlaganja može dovesti do smrtnog ishoda, a 1 posto nakon nekoliko minuta može uzrokovati smrt.”

“Problem kod njega je što nema mirisa, okusa ni boje. Ostali plinovi koji mogu ovako djelovati na ljudski organizam imaju barem nekakav miris i mogu se detektirati”, dodala je.

Pojašnjava da se ugljični monoksid veže na hemoglobin umjesto kisika, potiskujući kisik koji je ključan za naš život, a zatim ga apsorbiramo, što predstavlja suštinski problem. Kada do toga dođe, mozak i srce brzo prestaju s radom.

“Ljudi najčešće samo zaspu”, kazala je.

Preporučuje, u slučaju sumnje na trovanje ugljičnim monoksidom, pravilno provjetravanje prostorije što prije te izlazak na svježi zrak, uz istovremeni poziv liječniku, budući da terapija kisikom može biti korisna.

Kako bi se spriječile ovakve situacije, savjetuje redovne kontrole plinskih instalacija, redovito provjetravanje te oprez pri korištenju peći na drva.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!