Tko dobija poruke i čemu služe? Trut pojasnio novi sustav za upozoravanje

Vijesti 03. lip 202310:34 1 komentar

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut u Novom je danu pojasnio sve oko novog sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

“Krenuli smo s manjom županijoma da napravimo test. Kroz testiranje smo vidjeli da u toj županij ima dosta Nijemaca pa smo testirali i drugi segment, poslana je i njemačka poruka nakon hrvatske i engleske”, rekao je Damir Trut i dodao:

“Ovo je jedini način provjere funkcionalnosti. Na ove poruke se ne odgovara. Građani mogu jedino otvoriti link na koji ih vodi, upoznati se sa svime. Poruka će se slati samo u izvanrednim situacijama gdje može doći do veće ugroze života, zdravlja, meterijalnih dobara – poplave, požari, kemijski incidenti koji mogu imati posljedice na veći broj stanovnika.”

Trut pojašnjava koliko je SRUUK koristan:

“Ovo je vrijedan alat kojim se može poslati poruka što se događa, koje su opasnosti i koje mjere trebaju poduzimati službe da bi smanjile posljedice. Od teleoperatera dobijemo brojčane pokazatelje, ne znamo gdje se koja osoba nalazi.”

Sustav je financiran iz EU fondova, kaže: “Sustav je financiran iz europskog projekta, 7,1 milijuna eura nepovratnih sredstava. Kad smo kreirali sustav, gledali smo iskustva, tehnička rješenja i napravili ovakav sustav koji ćemo koristiti. Nadam se da će testiranje proći dobro i da idemo u produkcijsku fazu.”

Zasad poruke mogu biti na sedam jezika: “Poruke obuhvaćaju i strance, ide na hrvatskom, za uređaje u roamingu na engleskom jeziku, a ako se vidi na uređajima da ima negdje puno državljana neke zemlje, onda možemo poslati i poruku na njihovom jeziku. Imamo sedam stranih jezika za korištenje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare