Tko je zapravo Turudić? Sudac kojeg su obilježile presude kapitalcima i kontroverzna poznanstva

Vijesti 25. sij 202417:18 3 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Vladin kandidat za glavnog državnog odvjetnika, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, u javnosti je poznat po svojim izjavama da je "određen HDZ-om" te nizom osuđujućih presuda u razvikanim suđenjima na zagrebačkom Županijskom sudu, ali i poznanstvima koja su se opisivala kontroverznima.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako će vlada za novog državnog odvjetnika predložiti Turudića, istaknuvši da je njegov program bio najkvalitetniji.

Dodao je da je riječ o istaknutom hrvatskom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu te da su svi članovi povjerenstva procijenili da je njegov program bio najkvalitetniji i da je imao najuvjerljivije argumente u pogledu funkcioniranja Državnog odvjetništva.

Vlada će tu odluku uputiti u Hrvatski sabor u kojem za izbor glavnog državnog odvjetnika treba 76 zastupničkih ruku ili tzv. obična većina.

Aktualni sudac Visokog kaznenog suda

Aktualni sudac Visokog kaznenog suda (VKS) Ivan Turudić rođen je 1962. godine u Lugu Gradinskom kod Virovitice. Nakon završene srednje škole u Virovitici, studira na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje i diplomira 1987. kod mentora Zvonimira Šeparovića na temu međunarodnog terorizma, a dvije godine kasnije polaže i pravosudni ispit.

Vježbenički staž je odradio na virovitičkom Općinskom sudu, na kojem 1991. postaje i sudac, a kasnije i njegovim predsjednikom. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a nakon što je Zvonimir Šeparović 1999. postao ministar pravosuđa, Turudić postaje njegovim pomoćnikom.

Nakon službovanja kao sudac virovitičkog Županijskog suda, Turudić odlazi 2000. godine na zagrebački Županijski sud gdje dvije godine radi najprije kao istražni sudac, a potom idućih sedam kao sudac kaznenog odjela prvog stupnja.

Turudić je od ožujka 2009. do kraja 2010. bio predsjednik i sudac Odjela za Uskok zagrebačkog Županijskog suda, dok je dvije godine kasnije izabran za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

Osudio Sanadera, Polančeca i ubojicu Ivane Hodak

Na toj poziciji ostaje sve do 1. siječnja 2021. kada postaje sudac Visokog kaznenog suda, a do izbora predsjednika tog suda Željka Horvatovića upravo je Turudić slovio kao favorit.

Tijekom rada na zagrebačkom Županijskom sudu, Turudić je donio nepravomoćne osuđujuće presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog uzimanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, a nepravomoćno je osudio i bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca te bivšeg veleposlanika Nevena Juricu.

Također, Turudić je sudio i poduzetniku Hrvoju Petraču zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, kao i Mladenu Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak, kćeri nekadašnje ministrice Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Mediji su Turudića opisivali kao prijatelja Zdravka Mamića, Tomislava Karamarka, Milijana Brkića, a predbacivali su mu druženje s nekim od ključnih svjedoka u slučaju Fimi media, kao i susrete s nekadašnjom državnom tajnicom Josipom Rimac koja je okrivljenica u postupku Vjetroelektrane.

Turudić je svojevremeno predlagao zatvorske kazne za tvrdnju da je Domovinski rat bio građanski, a tijekom jednoipolgodišnjeg prosvjeda branitelja posjetio je njihov šator u zagrebačkoj Savskoj 66.

Pema imovinskoj kartici, Turudić ima stalne prihode u bruto iznosu u rasponu od 4200 do 4350 eura, stan u Zagrebu od 120 četvornih metara, kuću, dvije oranice i vinograde u Virovitici. Uz to, vlasnik je volkswagen pola iz 2019., dok je 2022. na leasing uzeo i vozilo vrijedno 67.000 eura.

Turudić je oženjen, ima dvoje djece, bavi se trčanjem i malim nogometom, a ranije je otkrio kako voli rock glazbu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare