Tolle: Kazne su skandalozne, nagrađujemo nasilnika za nasilje koje je počinio

Vijesti 21. ruj 202118:43 > 19:15 0 komentara

Neva Tolle, koordinatorica Automonse ženske kuće Zagreb, gostovala je u Newsroomu gdje je komentirala porast nasilja u vrijeme pandemije.

“Primjećujem političku volju kod premijera Andreja Plenkovića. Ne vidim baš puno volje, empatije i razumijevanja za taj problem kod drugih ministara i ministrica. S premijerom kad razgovaramo, imamo dojam da čuje, da razumije i da mu je cilj svesti nasilje protiv žena i ono rodno na najmanju moguću razinu. Kad se to spusti na razinu ministra, još donekle to funkcionira, no oni to spuštaju stepenicu niže i to krene štekati”, rekla je Neva Tolle i dodala:

VEZANE VIJESTI

“U praksi imamo veći broj predmeta kad govorimo o rodno uvjetovanom nasilju prema ženama, a imamo pad u prekršajnom. Međutim, penalna politika, kažnjavanje zlostavljača je skandalozna. Ne samo da je pogrešna, već je nedopustiva. Za nasilje nad partnericom možete, ako taj dan platite globu, dobiti “popust na nasilje” – ako je kazna 1000 kuna, isti dan ćete platiti samo 500 kuna. Dakle, nagrađujemo nasilnika za nasilje koje je počinio. Ili ako on primjerice u sudnici kaže da nema novaca, dobije javne radove – čišćenje parka ili nečeg – i biva za to plaćen po satu.”

To će se naći u izvještaju za GREVIO, oni će ove godine provjeravati implementaciju Istanbulske konvencije, napomenula je.

Komentirajući situaciju u posljednjih godinu i pol i kako je pandemija utjecala na nasilje prema ženama, Tolle je rekla:

“Došlo je do porasta nasilja. Po našim brojkama je to oko 40% povećanje, a to je izuzetno velik posotak što ne čudi jer su žene bile prisiljene boraviti s partnerima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!