Tomašević otkrio kada bi žičara konačno mogla proraditi

Vijesti 04. velj 202214:06 > 14:16 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak je poručio kako od Državnog inspektorata koji obavlja tehnički pregled žičare očekuje pozitivno mišljenje, a slijedi izdavanje uporabne i dozvole Ministarstva prometa, pa bi za nekoliko tjedana žičara trebala početi s radom.

“Što se tiče samog otvaranja žičare, danas je tehnički pregled. Elaborat o zaštiti buke je predan. A sada je na potezu Državni inspektorat, očekuje se, vjerujem, pozitivno mišljenje. Nakon toga ide izdavanje uporabne dozvole i onda se čeka dozvola Ministarstva prometa. Nadam se da će to sve biti u nekoliko tjedana gotovo i onda da će žičara moći ići u rad”, izjavio je Tomašević novinarima.

Cjenik karata žičare uskoro će, kaže, biti predstavljene javnosti “jer se još rade neki izračuni”. Cijena bi trebala biti iskoordinirana u cijelom sustavu koje ZET ima vezano za javni prijevoz.

Na pitanje je li točno da Grad nije platio sve račune austrijskog tvrtki Doppelmayr koja bi trebala raditi na održavanju žičare, Tomašević je odgovorio kako mu je to prvi glas.

“Oni su sam svjetski vrh poduzeća koja se bave proizvodnjom opreme za žičare, a isto tako i održavanjem i u tom smislu je ključno da imamo dobre odnose s njima jer je oko 111 milijuna kuna u projektu žičare koji je više od pola milijarde, jest sama žičara, odnosno oprema. I ključno je radi garancija, jamstava na tu žičaru koju daje proizvođač, a to je Doppelmayr, da ti odnosi funkcioniraju dobro”, objasnio je gradonačelnik. Vjeruje, kaže, da jesu no provjerit će ima li tu nekih kašnjenja s isplatom.

Đerek bila kandidatkinja za pročelnicu Gradskog ureda za upravljanje imovinom

Tomašević je na pitanje novinara, potvrdio da je zviždačica Maja Đerek bila kandidatkinja na natječaju za pročelnicu Gradskog ureda za upravljanje imovinom, te se na kraju povukla iz njega. Rekao je da je taj natječaj poništen kako bi se javilo više kandidata. “Radi se o drugom najzahtjevnijem uredu u Gradskoj upravi, a s obzirom da idu prvi puta natječaji za čak desetak ureda nakon što je Odluka o preustroju stupila na snagu, zbog toga ćemo onda ponoviti natječaj za taj ured”, istaknuo je gradonačelnik.

Na pitanje jesu li sve gradske institucije izbjegle poskupljenje plina i ako da, kako se to dogodilo, Tomašević je rekao da je s gradskim ustanovama objedinjena javna nabava kao i s Gradom Zagrebom.

“Mislim da je ugovor još potpisan 2020. na dvije godine po fiksnoj cijeni. Inzistiralo se da se po fiksnoj cijeni i kupi taj plin od dobavljača pa je najveća količina tako i kupljena od dobavljača. Tako da ovisi po kakvim pravilima javne nabave se išlo u to”, objasnio je.

Istaknuo je da se za “dobar dio državnih ustanova išlo u javnu nabavu s varijabilnom cijenom, odnosno da će ta cijena varirati s obzirom na tržišnu cijenu plina, što se nažalost pokazalo kao loša situacija jer je ta tržišna cijena drastično narasla posebice u kolovozu i u rujnu, a i u ovom zadnjem razdoblju”.

Upitan zašto su onda poduzetnici dobili anekse ugovora, a gradske ustanove nisu, Tomašević je rekao da ovisi sve o ugovorima. Postoje različite situacije vezano za to jesu li fiksnim ili varijabilnim cijenama ugovoreni, pojašnjavao je.

Istaknuo je da je Uprava Gradske plinare Zagreb – Opskrbe nova, nakon što je ona stara smijenjena zbog propusta koji su napravili.

Također je naveo kako je Uprava obavijestila korisnike da mogu raskinuti te ugovore i prijeći drugim opskrbljivačima ukoliko im je to povoljnije. Rekao je da je “ta komunikacija prema poslovnim korisnicima upućena zato jer je Gradska plinara Zagreb već pretrpjela ogromne gubitke prošle godine, to više nije moguće, a i u smislu održivog poslovanja poduzeća za što uprave Gradske plinare i Holdinga moraju brinuti”.

Istaknuo je i da se vode razgovori između uprave Zagrebačkog holdinga i uprave HEP-a ali i nekih drugih aktera, a s druge strane između države i Grada, da se nađe rješenje.

“S jedne strane moramo razmišljati o održivom poslovanju ovih tvrtki, tako da ono ne dođe u pitanje, a s druge strane ovo što se dešava poslovnim korisnicima naravno da je problem i da bi trebali naći neko zajedničko rješenje”, zaključio je Tomašević nakon što je u Reciklažnom dvorištu Žitnjak predstavio edukativno-informativni projekt za djecu „Odvajamo otpad, usvajamo navike!“..

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!