Tomašević pozvao birače da otkriju koga su nagovorili da glasaju za Možemo

Vijesti 14. tra 202419:39 0 komentara
Luka Batelic/PIXSELL

Platforma Možemo je na web stranici prije objavila pismo Tomislava Tomaševića koje je namijenjeno biračima uoči nadolazećih parlamentarnih izbora.

Kroz njega se navode svi uspjesi stranke, kao i planovi za naredne godine. A u njemu je i jedan zanimljiv detalj koji se tiče logističkog dijela u smislu pridobivanja glasača.

Prenosimo Tomaševićevo otvoreno pismo u cijelosti:

“Drage i dragi, prije nešto manje od tri godine, dobili smo rekordno povjerenje birača u Zagrebu i preuzeli upravljanje glavnim gradom Hrvatske. Dočekali su nas Grad i Holding na rubu bankrota, nedovoljno novca na računu da isplatimo plaće sljedeći mjesec, rupa u tekućem godišnjem proračunu od 135 milijuna eura, stari nezakoniti deficit od 185 milijuna eura, kašnjenja u plaćanjima dobavljačima i ustanovama od šest mjeseci i ukupni financijski dug Grada i Holdinga od čak 1,1 milijardu eura.

Grad neobnovljen od potresa, podinvestirana vodna i druga komunalna infrastruktura, kadrovski zapuštena gradska uprava i nered na svakom koraku, od korištenja terasa do gradskih stanova. Preuzimanje upravljanja Gradom nakon desetljeća korupcije nije bilo nimalo jednostavno. Trebalo je prije svega odlučnosti, hrabrosti i znanja da stabiliziramo gradske financije.

Uveli smo bolju kontrolu javne nabave, racionalizirali rukovodeći kadar gradske uprave, ukinuli mjeru roditelj odgojitelj, smanjili broj radnika u administraciji Holdinga, zaustavili outsourcing privatnicima gdje smo mogli ostvariti uštede te višestruko povećali iskorištavanje iz EU fondova.

Tri godine poslije, s ponosom mogu reći da smo kreditni rejting Grada, nakon 13 dugih godina, vratili iz špekulativnog u investicijski, kao i da smo nezakoniti deficit HDZ-a i Milana Bandića od 185 milijuna eura vratili dvije godine prije roka. Ukinuli smo kašnjenja u plaćanju gradskim ustanovama i privatnim dobavljačima, a Zagrebački holding nakon dugo vremena posluje pozitivno.

Ovakvom brzom financijskom stabilizacijom smo omogućili da, unatoč inflaciji, kroz povećane subvencije iz gradskog proračuna, a za razliku od drugih hrvatskih gradova, u Zagrebu spriječimo povećanje cijena komunalnih usluga (npr. javnog prijevoza, vode, odvoza otpada) i javnih usluga za građane (npr. vrtića, domova za starije).

Otvorili smo vrata za ogromna nova kapitalna ulaganja u gradnju škola, vrtića, kina, knjižnica, bazena, stadiona, ambulanta, mostova i novih tramvajskih trasa. Ta ulaganja će u 2024. godini biti oko 220 milijuna eura, što je čak pet puta više od prosjeka zadnjih deset godina.

Ovaj tjedan krećemo u izgradnju gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin, najvećeg kapitalnog objekta u prvom mandatu, vrijednog čak 85 milijuna eura. Upravo smo raspisali i natječaj za izvođača radova za 288 gradskih stanova u Podbrežju, u kojima će oko tisuću ljudi živjeti u priuštivom ili socijalnom najmu.

Ove godine krenut će rekonstrukcija i proširenje stadiona u Kranjčevićevoj, izgradnja Bazena Špansko, prvog na zapadu grada. Pokrećemo i obnovu Kina Europa i Doma sportova i prvi put nakon 20 godina proširujemo tramvajsku mrežu, po Sarajevskoj i Heinzelovoj.

Prije nekoliko tjedana smo za sufinanciranje iz EU fondova prijavili i najveći gradski projekt u povijesti Zagreba – 323 milijuna eura za modernizaciju i proširenje mreže vodoopskrbe i odvodnje, kako cijevi više ne bi masovno pucale i kako gubici vode u mreži više ne bi bili ogromnih 57 posto.

Već smo otvorili 16 novih, dograđenih i cjelovito obnovljenih škola. U 2023. smo otvorili četiri nova vrtića, dok ih je još 10 trenutno u izgradnji i otvorit ćemo ih do kraja godine. Stabilne financije omogućile su nam da osiguramo besplatan prijevoz ZET-om za starije od 65 godina, 80 posto više sredstava za osobe s invaliditetom u 2024. u odnosu na 2023., dok smo broj stipendija u odnosu na početak mandata više nego udvostručili, s najvećim mjesečnim iznosima u Hrvatskoj.

Posadili smo ove sezone čak 8.000 stabala na javnim površinama i višestruko povećali broj sunčanih elektrana na javnim gradskim zgradama. Kupili smo 65 novih autobusa i pokrenuli kupnju 60 novih tramvaja, provodimo obnovu i protupotresno ojačanje svih mostova preko Save. Uvodimo automatsko upravljanje prometom za što ćemo ove godine prilagoditi 120 semaforiziranih raskrižja.

Uveli smo novi model naplate odvoza otpada kojim smo u kratkom roku znatno povećali odvajanje te za četvrtinu smanjili količinu otpada koji se odlaže na Jakuševcu. Nakon dva desetljeća nečinjenja, usvojili smo studiju izvodljivosti te pokrenuli javnu nabavu za projektnu dokumentaciju modernog postrojenje za gospodarenje otpadom u Resniku čija je gradnja preduvjet za zatvaranje odlagališta Jakuševec.

Sve to smo napravili s nula korupcijskih afera i nula pogodovanja. Kad ne kradete, onda ima novca za sve što je potrebno. Zamislite što sve možemo napraviti u Hrvatskoj! Mladima i mladim obiteljima možemo osigurati priuštivo stanovanje. Roditeljima možemo osigurati priuštive vrtiće za svu djecu i uvesti univerzalni dječji doplatak.

Našu obalu možemo zaštititi od betonizacije i apartmanizacije. Umirovljenicima možemo sustavno povećavati mirovine. Zdravstvo možemo i moramo učiniti dostupnijim za sve. Žene možemo sustavno štititi od nasilja i osigurati im besplatan i dostupan pobačaj te medicinski potpomognutu oplodnju. Možemo modernizirati željeznicu i Hrvatsku upogoniti na energiju sunca i vjetra.

Zamislite takvu, drugačiju Hrvatsku i u srijedu 17.4. izađite na izbore i glasajte za Možemo! Rezultati ovih izbora bit će tijesni i svaki glas će biti važan. Uspjet ćemo samo uz vašu pomoć. Zato vas pozivam i da razgovarate s prijateljima, obitelji, susjedima i kolegama, da ih potaknete i podsjetite da izađu na izbore i glasaju za nas, kako bismo bili u prilici provoditi politike koje i vi želite vidjeti u Hrvatskoj.

Pozivam vas da kliknete na ovaj link, isplanirate svoje glasanje i javite nam za tri osobe koje ćete pozvati na birališta. To je najvažnija pomoć koju nam možete pružiti u ovom trenutku. Zajedno MOŽEMO izboriti Hrvatsku kakvu smo dosad mogli samo zamišljati. Vidimo se na biralištima.”

Inače, pritiskom na link prikazuje se sljedeća uputa:

“Zadatak je jednostavan. Isplaniraj svoje glasanje 17.4. i obveži se podsjetiti barem tri osobe, koje možda i nisu planirale glasati (člana obitelji, prijateljicu, kolegu), da izađu na izbore i glasaju za Možemo! Zajedno MOŽEMO izboriti drugačiju Hrvatsku. Možemo računati na tebe? Ako možemo, ispuni ovaj obrazac, a mi ćemo ti uoči izbora poslati podsjetnik i prijedloge kako pozvati prijatelje na glasanje!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!