Tragedija u Grčkoj: “Naš MUP je napravio odličan posao, Grci su imali probleme”

Vijesti 09. kol 202313:14 0 komentara

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap iz Instituta za hibridne sukobe komentirao je u N1 Studiju uživo navijačke nerede u Ateni koji su rezultirali smrću jednog grčkog navijača, a u kojima su sudjelovali i pripadnici BBB-a.

Akrap kaže kako je dobro to što se u ovakvim slučajecima ne govori o navijačima nego o huliganima jer i oni sami sebe tako nazivaju.

“Na taj način će i društvo i država naći nage da riješe taj problem”, kaže.

“Teško je govoriti o tome tko je odgovoran. Grci već imaju podatke i zato je došlo do određenih smjena. Vjerojatno će sve policije na putu izraditi interne analize i tek na kraju te sveobuhvatne analize koju je poterbno napraviti moći reći tko je odgovoran. Bitno je reći da je RH, ondosno MUP napravio odličan posao. Znatno ranije, pet dana, policijama na ruti kretanja tih huligana je javljeno. Sve nacionalne policije su ih mogle zaustaviti i bez problema napraviti pretres stvari. Tamo nema schengenskih granica. Kako su oni ušli toliko duboko u područje Grčke? Očito su Grci imali ozbiljne probleme”, govori.

Akrap kaže i kako je moguće riješiti huliganizma i navodi primjer Engleske kojoj je to uspjelo. Kaže i kako nama fali konsenzus društva oko ove teme.

Postoji jasna granica između navijača i huligana, kaže. “Nasilje, mržnja, svaki oblik prijetnji, ucjena, ovakvih situacija, to nije navijanje”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!