Treba li vojsku poslati na granicu? “Bilo bi pametnije da se demilitarizira društvo”

Vijesti 22. ruj 202318:00 4 komentara

Zbog pucnjave koja se dogodila u četvrtak na granici s Bosnom i Hercegovinom, kada su navodno ispaljeni hici prema hrvatskim graničnim policajcima, Most je zatražio slanje vojske na granicu. Sve je u Newsroomu N1 televizije komentirala saborska zastupnica Katarina Peović iz Radničke fronte.

“To je pucanj za koji još nije istraženo u kojem je smjeru i između koga je došlo do sukoba. Moguće da su sami migranti bili u sukobu. Ova rješenja Mosta i Suverenista su klasično huškačka i dižu tenzije prema najranjivijima. Istovremeno nisu imali problem sa žilet žicom jednog privatnog kampa u Rovinju. Tu im žilet žica dobro stoji i služi kapitalu kojeg i Suverenisti i Most podržavaju”, govori Peović o Mostovom zahtjevu da se, nakon jučerašnjeg incidenta, na granicu pošalje vojska.

Što se tiče zastupice Radničke fronte, mnogo je veći problem oružje kojeg u ovom društvu ima previše. “Veća je briga baratanje oružjem, policajac je usmrtio djevojku baratajući pištoljem. Bilo bi pametnije da se demilitarizira društvo nego da šalju vojsku na granice”, govori ona.

Migrantska kriza

Govoreći o migrantskoj krizi koja traje već neko vrijeme, Peović kaže: “Problem migrantske krize je puno širi od same Hrvatske i mi ga ne možemo samostalno riješiti. Pretvaramo se u klasičnu tvrđavu Europe, kao i u prošlosti, a ne bismo to trebali biti.” Peović podsjeća i na prigovore oko ljudskih prava za koje kaže da Hrvatskoj ne služe na čast. Migracije su, smatra, velikim dijelom uzrokovane ekološkom krizom koja se neće tako lako riješiti.

Govoreći o odluci tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel da 2015. primi milijun migranta, Peović kaže kako je upravo ta odluka signal onoga kako se ponašaju u EU-u, da strani radnici predstavljaju alat za snižavanje cijene radne snage. “Vrlo cinična, nehumana politika koja ide i protiv svojih građana i protiv stranih građana. Zato je ova desničarska politika izmišljena, da udara na najslabije, a to su i radnici i migranti. … Zato RF traži uvođenje kvota za strane radnike… Poslodavci uvoze strane radnike da bi snizili cijenu rada”, govori Peović i navodi kao primjer dostavljačke platforme koje su dovođenjem stranih radnika brutalno snizile cijenu rada, a u Hrvatskoj im nije falilo domaće radne snage.

Super Hik porezni sustav

Peović je komentirala i hrvatski porezni sustav nazvavši ga “super Hik sustavom”, a smatra i kako bogati trebaju plaćati više poreza.

Osvrnula se i na to da nitko u državi ne želi biti ravnatelj USKOK-a. “To je posljedica društvene klime. Taj uskočki odjel je bio ojačan i došao glave Mamiću, a sad je itekako srezan. Zaposlenici rade na bijednim plaćama. Namjerno se te institucije uništavaju ne bi li se zamutilo vodu i omogućilo bogatima da love u mutnom”, govori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare