Treća godina od potresa bit će godina obnove. Tako obećavaju…

Vijesti 24. pro 202219:51 4 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Tek treća godina od potresa na Baniji trebala bi postati - godina obnove. I to će, kako kažu oni koji tim procesom upravljaju, trajati još godinama. Pitanje obnove u božićnoj poruci naglasio je predsjednik države dok premijer, očekivano, nije. Tek je naglasio da je puno izazova i posla pred nama. Odnosno, njima.

Od hladne Banije i života u kontejneru ljepše su grijane zagrebačke terase i kuhano vino. No, od pitanja obnove ne može se pobjeći. Nestvarno spora – tako ju je neki dan prvi puta opisao premijer. Resorni ministar misli da kritika nije na njegov račun.

“Ako se odnosi na mene, ja ne moram biti ministar ako nisam izvršio svoj posao”, rekao nam je Ivan Paladina.

Kritika sigurno ide i na račun šefa Središnjeg ureda za obnovu koji se ovih dana vozio u novom skupocjenom službenom automobilu.

“Ja sam rekao koje rezultate imamo i za dvije godine ćemo biti gotovi. Premijer će odlučiti. Vratio sam Audi. Zatražio sam adekvatan auto i to je to”, istaknuo je u razgovoru za N1 Gordan Hanžek, šef Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Obnovu otežavaju i navodni loši odnosi njegovog ureda i ministarstva graditeljstva. Hanžek to ipak negira:

“Ma ne. Nadopunjavamo se, radimo. Odluke od odluke ministarstva se rade, mi ih procesuiramo. Tko poznaje sustav državne uprave, mislim, ne možemo reagirati na sve što se piše.”

Sve manje razumijevanja

Nakon dvije godine ulje na vatru u svojoj božićnoj poruci dodaje predsjednik koji više nema razumijevanja za odugovlačenje s obnovom.

“Više nema prostora za obećanja. Institucije odgovorne za obnovu moraju početi trajno zbrinjavati ljude. Hrvatski uspjesi o kojima slušamo – ulazak u eurozonu i šengenski prostor – ne mogu prekriti probleme i brige hrvatskih ljudi”, rekao je Zoran Milanović.

Predsjednikovu kritiku Vladi podebljava i njegov savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić:

“Ajmo riješiti stvari koje nismo riješili. Kako na Baniji tako i u Zagrebu. Onda ćemo vidjeti kakvi će biti i svi drugi efekti. Država je tu da pomogne onima koji si ne mogu sami pomoći.”

Premijer danas ne uzvraća, ali šalje božićnu poruku bez spominjanja Banije. Svjestan je velikog posla koji čeka Vladu.

“Svjesni da je još puno posla i izazova pred nama, nastavljamo raditi za boljitak i prosperitet naše domovine. Poseban naglasak u svim politikama stavljamo i na demografsku revitalizaciju”, istaknuo je Andrej Plenković.

Godina isporuke, kako su je nazvali u Vladi, sada polako prolazi. Slijedi nam godina obnove. Ona koju svi već predugo čekaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare