Trobonjača: Neki lijekovi iz kućne apoteke mogu imati gore posljedice od cjepiva

Vijesti 19. ožu 202120:54 0 komentara
Tiziana FABI / AFP

Desetak stručnjaka - internisti, farmakolozi, endokrinolozi, imunolozi - komentirali su je li opravdan strah od cjepiva AstraZenece, pogotovo za žene mlađe od 55 godina. Njihov zaključak je da je pojava tromboembolije nakon cijepljenja jako mala, a zaštita od covida daleko premašuje te moguće, ali i dalje nedokazane nuspojave.

“U tom slučaju nikad ne biste uzeli niti jedan lijek iz svoje kućne apoteke. Neki od njih mogu imati i gore posljedice”, kaže imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača.

VEZANE VIJESTI

Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak je, podsjetimo, zaključila kako cijepljenje AstraZenecom može i treba biti nastavljeno – vrlo rijetke nuspojave tromboembolije su moguće, ali ne i dokazane, dok je korist cjepiva protiv covida daleko veća.

I sam covid, u puno više slučajeva, može rezultirati zgrušavanjem krvi s fatalnim ishodom, no EMA će svejedno nastaviti pratiti postoji li povezanost cjepiva i tromboembolijskih incidenata. Gotovo svi slučajevi su prijavljeni kod žena mlađih od 55 godina.

Tromboza dubokih vena češća je kod žena

“Tromboza dubokih vena češća je u žena, naročito onih koje su više puta rodile. Izjava EMA kaže da učestalost tih incidenata nije veća među cijepljenima nego među necijepljenima”, rekao je klinički farmakolog prof.dr.sc. Igor Francetić za 24 sata.

On bi se, kaže, cijepio AstraZenecom, pa i da je žena mlađa od 55. Nemjerljivo je veći rizik, dodaje, čekati neko drugo cjepivo, i izložiti se zarazi.

Stručnjaci pojašnjavaju kako za neki lijek ili cjepivo djelovanje mora biti detaljno obrazloženo, ali ne i nuspojave. Za njih se često zapravo ne zna zašto nastaju, i to ostaje tako, makar se istražuje.

#related-news_0

Agencija za lijekove poručuje da oni koji se cijepe AstraZenecom trebaju biti svjesni minimalne mogućnosti pojave takvih sindroma, a ako se pojave, trebaju se obratiti liječniku.

Simptomi mogu biti kratkoća daha, bol u prsima ili želucu, oteklina ili osjet hladnoće u ruci, zamućen vid ili jaka glavobolja koja se pogoršava nakon cijepljenja, osobito nakon više od tri dana od cijepljenja, krvarenje koje ne prestaje, više malih modrica, crvenkaste ili ljubičaste mrlje odnosno krvavi plikovi ispod kože. EMA smatra da s obzirom da je covid jako raširena i ozbiljna bolest, koristi cjepiva i dalje nadilaze rizik od nuspojava.

Riječ je o rijetkoj nuspojavi

Uputa o lijeku uz ovo cjepivo će biti nadopunjena, a zdravstveni radnici će dobiti pismo s detaljnim informacijama.

“Nema mjesta panici. Radi se o vrlo rijetkoj nuspojavi. Puno je veća mogućnost da dobijete trombozu od covida-19, oralnih kontraceptiva ili putovanja avionom. Radi se o nečem vrlo rijetkom”, rekla je Nikica Mirošević Skvrce, v.d. voditeljice Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju Agencije za lijekove.

Bilo je 25 nuspojava tromboze na 20 milijuna cijepljenih, dodala je, uz napomenu kako je puno veća vjerojatnost da se umre zbog tromboze od covida-19. Ova ekstremno rijetka pojava kao moguća nuspojava vidi se na samo jako velikom uzorku.

Ginekolog prof.dr.sc. Dubravko Lepušić kaže da kontracepcijske pilule mogu pojačati zgrušavanje krvi, zbog čega su žene obavezne uoči početka uzimanja, i ponovno jednom godišnje, kontrolirati faktore zgrušavanja krvi.

“Ne znam zašto se ne ide, primjerice, s apelom za žene koje znaju da s tim imaju problem, da prije cijepljenja provjere isto”, predlaže dr. Lepušić.

Kako pojašnjava prof.dr. Trobonjača, na 18 milijuna doza u cijeloj Europi prijavljeno je manje od 50 incidenata, znači jedan na svakih 360.000 doza cjepiva. Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) jučer je objavila da će istražiti još tri smrtna slučaja povezana s cijepljenjem AstraZenecom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!