Troje uhićeno zbog sumnje na subvencijske prijevare i krivotvorenje isprava

Vijesti 28. ožu 202410:59 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Troje od četvoro osumnjičenika uhićeno je u srijedu (27. ožujka 2024.) na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskom upravom međimurskom.

“Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici u razdoblju od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijske prijevare u vezi s dobivanjem financijskih potpora malom i srednjem poduzetništvu financiranih iz Europskog strukturnog i investicijskogih fonda (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka uzrokovanih covidom-19.

Istragom je također utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenici osnovali lanac tvrtki u njihovom vlasništvu i pod njihovom upravom, kako bi prikazali da imaju pravo na financijsku potporu za malo i srednje poduzetništvo. Tako su prezentirali krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i potpuno nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje.

Analizom novčanog tijeka društava utvrđeno je da dobiveni krediti nisu iskorišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja. Opisanaom prijevarnom aktivnosti prouzročena je štetu u iznosu od 197.281 € budući da zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata moguća iz sredstava osiguranja”, objavili su iz EPPO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!