U listopadu kreće obnova šest zagrebačkih bolnica istodobno

Vijesti 30. srp 202209:44
Izvor: N1 / Mirela Bačić /Ilustracija

Od listopada kreće istodobna obnova dvaju zagrebačkih rodilišta te KBC-a Sestre milosrdnice, Rebra, Jordanovca i Dječje bolnice u Klaićevoj, piše u subotu Večernji list.

Dramatični prizori evakuacije trudnica i novorođenčadi iz rodilišta u Petrovoj mnogima je prva asocijacija na jutro 22. ožujka 2020. kada je Zagreb prodrmao prvi potres.

Dvije i pol godine poslije, rodilje i bebe ponovno će se seliti, i to ne samo iz rodilišta u Petrovoj već i iz KB-a Merkur kako bi se konačno počele krpati ozljede i ožiljci koje su zgrade zagrebačkih bolnica zadobile u petrinjskom i zagrebačkom potresu.

Osim u spomenuta dva rodilišta u istočnom dijelu Zagreba, početkom listopada počinje i obnova desetak zgrada s oko pedeset odjela u KBC-u Sestre milosrdnice, Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC-u Rebro i pripadajućoj mu Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu.

Velik je to zdravstveni i organizacijski izazov za zagrebačke bolnice, slažu se naši sugovornici, a cijelu bi stvar na jesen mogao zakomplicirati novi val pandemije.

Dio sredstava za obnovu bolnica povučen je iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), no najvećim se dijelom ona financira iz europskog Fonda solidarnosti. Zbog toga obnova većine navedenih bolnica mora početi približno u isto vrijeme kako bi se ispoštovao rok za povlačenje sredstava iz Fonda koji je pomaknut na kraj lipnja 2023.

Pet od šest spomenutih bolnica odjele pod obnovom preselit će u svoje vlastite kapacitete stoga pacijenti ne bi trebali osjetiti zastoje i probleme, a ni liste čekanja ne bi trebale biti duže nego što su sada, uvjeravaju ravnatelji bolnica koje idu u obnovu.

Samo jedna od njih, KB Merkur dio će svojih odjela morati preseliti na drugu adresu, piše novinarka Večernjeg lista Mia Mitrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar