U porastu vodostaji rijeka, vrgorskom području ponovno prijete poplave

Vijesti 30. pro 202012:27
Tea Blažević
N1

Donosimo hidrološku prognozu naše meteorologinje Tee Blažević.

Zbog obilne oborine, HAK javlja kako su poplavljene prometnice. Prema izvješću, zatvorene su pojedine županijske i lokalne ceste na području Like i grada Vrgorca. I danas treba računati na dosta kiše duž Jadrana, što svakako ne pomaže postojećoj situaciji.

I u nastavku tjedna će gotovo svakodnevno biti kiše na vrgorskom području pa načelnik Kokorića Tomislav Pervan kaže da bi se vrlo vjerojatno moglo ponoviti poplavljivanje Kokorića. Fali 70 cm da voda ne prijeđe glavni most. Velika je količina oborine pala na području Šestanovca, Zagvozda i Zadvarja, otkud dolazi voda prema Kokorićima. No, Pervan naglašava, katastrofa je u Petrinji, i ljudski život je najbitniji.

Prema hidrološkoj prognozi DHMZ-a, u porastu su vodostaji rijeka. Vodostaji rijeka Kupe i Korane dosta brzo rastu na karlovačkom području, i još će rasti, prema prognozi DHMZ-a, što vrijedi i za Unu Kostajnica. Izvanredne mjere su na postajama Sutla Zelenjak i Lika Selište, ali očekuje se opadanje.

Ovo je najnovija hidrološka prognoza:

SAVA: Vodostaji do Podsuseda su u opadanju s tendencijom opadanja, a nizvodno do Rugvice su u porastu s tendencijom opadanja. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama srednjih i srednje visokih voda.

Porastu vodostaja na Savi doprinose njene desne pritoke koje su trenutno u porastu s tendencijom porasta.

KUPA: Vodostaji do Karlovca su u opadanju s tendencijom opadanja. Nizvodno do Farkašića vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama srednjih i srednje visokih voda.

UNA: Vodostaji su porastu s tendencijom porasta u domeni srednjih voda.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda.

Vodostaji Drave do hidrološke postaje Novo Virje su u porastu s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj postaji Novo Virje su u opadanju s tendencijom opadanja. Nizvodno do Donjeg Miholjca vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, a dalje nizvodno su u opadanju s tendencijom opadanja. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u porastu s tendencijom blagog porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar