“U prodaji udjela Fortenove arapskom investitoru dvije su stvari problematične”

N1

Saborska zastupnica Katarina Peović komentirala je vijest o tome da je arapski investitor kupio Sberbankove udjele u Fortenovi.

Peović kaže da su u tom slučaju dvije stvari problematične.

VEZANE VIJESTI

“Jedna je način na koji mi evidentno pristupamo proizvodnji i maloprodaji hrane, odnosno baratamo jednim od najvažnijih resursa koji sada ovise o hirevima nekog financijskog kapitala koji veze s proizvodnjom hrane očito nema. Riječ je o investitoru koji se bavi savjetovanjem o ulaganjima i investicijama. S druge strane, pokazuje da sankcije prema Rusiji apsolutno ne funkcioniraju”, rekla je Peović pa prozvala premijera.

“Andrej Plenković, koji pokazuje mišiće na opoziciji prozivajući je da je proruski orijentirana, pokazuje na koji se način on odnosi prema ruskom kapitalu i da je spreman paradirati na sve moguće načine i iskazivati solidarnost s Ukrajinom, ali ne i blokirati ruski kapital, koji bi trebao biti pod sankcijama jer je potpuno nejasno na koji način Fortenova, odnosno Sberbank u Fortenovi raspolaže svojim udjelima”, rekla je Peović.

Smatra i da bi Vlada trebala pokazati na koji način sankcije protiv Rusije uopće funkcioniraju te jesu li one provedive. “Ključno je da ne možemo ni na koji način raspolagati prehranom ili prehrambenom industrijom i uopće razgovarati o proizvodnji hrane, ukoliko na ovaj načlin pristupamo proizvodnji hrane”, rekla je Peović.

Dodala je da Vlada sigurno nešto može napraviti po pitanju ovoga.

“Ako je već trebala pokazivati zube, onda je ovo bio trenutak kad se trebaju pokazati zubi, ne samo zato što je Rusija pod sankcijama, nego zato što se mi možemo naći u situaciji da jedan od najvažnijih resursa – hrana, za koju, paradoksalno, imamo sve uvjete da proizvodimo u hranimo cijelu regiju, dolazi u opasnost. Dakle, naši ljudi mogu biti gladni jer mi ne proizvodimo i nemamo maloprodajne lance. Svaki put kad su strani investitori ulazili u domaće velike firme, imali smo otpuštanja radnika, imali smo upitnu proizvodnju i na kraju se najčešće razdvaja profitabilni dio, a drugi bi se zatvarao”, rekla je Peović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.