U Saboru burna rasprava o lex AP: “Prvo pokušavate prekidati govor, onda ga pokušate zabraniti, a onda…”

Vijesti 06. ožu 202410:18 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Hrvatskoga sabora zastupnici raspravljaju o izmjenama Kaznenog zakona, popularnom lex AP-u.

Također, raspravljaju i o zakonu o kaznenom postupku i o zaštiti od nasilja u obitelji čija je temeljna intencija daljnje suzbijanje nasilja nad ženama, radi čega se uvodi i posebno kazneno djelo femicida.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da podržava izmjene koje se tiču nasilja nad ženama, ali da se to koristi kako bi se moglo izglasati nešto opasno.

“Zakon je gušenje slobode medije, gušenje slobode govora i pokušaj da se sakrije HDZ-ova pljačka. Vi ćete ga vjerojatno izglasati, ali će on, uz Ivana Turudića, nakon izbora odmah biti ukinuti”, rekao je Grbin, prenosi Dnevnik.hr.

Grbinu je odgovorila HDZ-ova Majda Burić. “Vi u maniri dokazanog očajnika širite laži i izmišljotine. Trideset država Vijeća Europe ima slične ili strože zakone od ovog. Osim toga, vi nikada niste objasnili svoju potencijalnu osobnu korupciju mafijaškog prokurista u tvrtki u kojoj ste bili angažirani”, ustvrdila je.

Katarina Peović iz Radničke fronte rekla je da ušutkavanje ljudi često dovede do toga da se njihov govor pretvori u krik. “Prvo pokušavate prekidati govor, onda ga pokušate zabraniti, a onda slijede dječje reakcije. Nije vam strano nabacivati se blatom na političke neistomišljenike potpunim lažima, ali pojava inicijala A. P. vam je problem”, istaknula je.

Dalija Orešković smatra da je lex AP teški udar na slobodu govora u Hrvatskoj. “Kada je država okupirana od strane mafije na vlasti, to više nije neovisna država kakvu smo sanjali kada smo ju stvarali. Jedini cilj HDZ-a je iskorištavanje države za svoje osobne potrebe. To je HDZ”, ustvrdila je.

“Ako postoji zajednički minimalni nazivnik s vaše strane, a to su korupcija i krađa, mora postojati zajednički nazivnik i na drugoj da bi vam se stalo na kraj”, dodala je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je nakon toga pauzu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare