“Kupnja Rafalea je odlazak na vjenčanje s kravatom i odijelom, ali bez cipela”

Vijesti 03. sij 202208:54 > 11:24 2 komentara
N1

O vojnoj industriji, eventualnoj kupnji američkih oklopnih vozila Bradley, odnosu predsjednika i premijera, ali i stanju u Zagrebu u Novom danu govorio je bivši zagrebački pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i sigurnosni stručnjak Pavle Kalinić.

Komentirao je nestanak Splićanina Mateja Periša koji nestao u Beogradu u noći na petak, a po službenoj prijavi posljednji put je viđen oko 2,30 sati 31. prosinca u noćnom klubu “Gotik” gdje je bio s nekoliko svojih prijatelja s kojima je došao na doček Nove godine u Beograd. Angažirala se policija, veleposlanstvo, njegovi prijatelji, ali za sada nema rezultata.

“Napravljeni su određeni pregledi kamera, vidi se da silazi prema splavi… Teško je, nema dovoljno informacija da se zna što se radi. Možda se radi o nesretnom slučaju, teško je prognozirati što se točno dogodilo, možda je spletom nesretnih okolnosti pao u rijeku. Kad inače netko padne u rijeku, teško je, ne može se odmah naći. Sigurno je velik problem hladnoća. Plus je za njega što je bio plivač, ali treba uzeti u obzir i da je bila Nova godina, da se vjerojatno popila određena količina alkohola, no prognozirati što se dogodilo ne može nitko”, rekao je Kalinić dodajući da sigurno postoji suradnja međudržavnih službi jer je postojala i prije.

PROČITAJTE JOŠ

O sigurnosti u Hrvatskoj

“Iznenadilo me, prije nekoliko godina, MUP je donio odluku da će, kad će zaustaviti vozače, da će ih testirati i na alkohol i na drogu, ne znam zašto se odustalo na drogu. Sve analize pokazuju strahoviti skok, mislim da bi se u tom smislu trebalo nešto napraviti. Ne može se spriječiti skroz, ali da se pokuša barem koliko-toliko umanjiti i povećati sigurnost na cestama. Ne znam zašto se nije išlo čvršće”, komentirao je Kalinić općenito sigurnost u Hrvatskoj.

Zagreb je u novu godinu ušao s požarom na Zagrebačkom neboderu, puno se pucalo.

“To je čisto političko razmišljanje, hoće li donijeti puno više pluseva ili minuseva na izbori. Isto kao što i kod korone imamo najliberalnije mjere. To nije ništa neuobičajeno. Vlada, bez obzira koja je, drži jednu ruku na ručnoj i pokušava se što manje zmajeriti bilo kojem dijelu stanovništa, a tu spada i priotehnika”, smatra Kalinić.

Kalinić je često govorio o terorizmu, premijer je uputio oštru poruku DORH-u i sigurnosnim službama zbog napada na Trgu svetog Marka. Postoji li realna opasnost od terorizma u Hrvatskoj?

“Postoji u svako zemlji. Postoje različiti uzroci, mogu ljudi biti nezadovoljni zbog ovog ili onog, meni je smiješno izgledalo kad sam vidio tzb. zaštitu. Kad sam vidio Advent, koji nije bio ni približno kao prošlih godina, niej bilo puno gostiju pa je i smanjena opasnost, no to je diletantski, imali ste onu ogradu oko Crkve svetog Marka da bi se zaštitili Vlada i Sabor, da netko želi, može bez problema doći tamo s vozilom, a i ovo što je bilo na Adventu, to je također bilo prilično neozbiljno. S naše strane je jako odbro da smo mi ipak periferija pa zagrbe niej u prvom planu, tu su New York, London, Paris, gradovi koji su interesantniji”, rekao je Kalinić.

Trebaju li Vlada i Sabor ostati na Markovu trgu?

“Vlada bi se trebala izmijestiti, ali o tome se govori otkako je nastala država, no tu pomaka nema. Koliko su Vlade sposobne, bez obzira koja, govori uklanjanje posljedica potresa. U Zagrebu se ništa nije dogodilo, pogledajte ljude koji žive u kontejnerima… Sve to ide presporo”, rekao je Kalinić.

Komentirao je i najavljene otkaze u Zagrebčkom holdingu.

“U svakoj državnoj firmi sigurno imate viška zaposlenih, ali tajming nije bio dobar, ljudima pred Novu godinu objasniti da će dobiti otkaz. Sigurno se da to restrukturirati, no najbezbolnija je kao i prije, da se ne primaju novi ljudi. Restrukturiranja mora biti, no nisam siguran da je ova garnitura to u stanju izvesti na adekvatan način. Došla je ekipa koja nema baš previše radnog iskustva, a sad se mora nositi s velikim gradom. Zasad je to ispod očekivanja. Vi možete ovo razvlačiti koliko hoćete. Zagreb je kao brod, kad mu ugasite motore, on još neko vrijeme ide sam od sebe. Mislim da Zagreb sve više i više usporava, a da ova ekipa nije uspjela pokrenuti stvari niti u jednom smjeru”, rekao je Kalinić.

Sigurnosni izazovi u 2022.

Osvrnuo se i na nabavu američkih oklopnih vozila Bradley.

“Da biste bilo što kupili, kao i one nesretne avione, treba imati plan nacionalne sigurnosti. Kupovati bez ikakvog plana je bauljanje. Što mi možemo s Rafaleima ili ovim Bradleyjima? Hrvatska mora imati vojsku, ali mora postojati strategija. Ovo kad kupujete Rafalee je kao da idete na vjenčanje, imate kravatu, odijelo, ali nemate cipele. Ovdje se sve radi kako kome padne napamet, svi gledaju da imaju četiri godine mandata pa što mogu napraviti. Ovo je prilično neozbiljno. Trebamo imati strategiju Oružanih snaga i u sklopu nje nabavljati opremu kako bismo bilo što spremniji”, rekao je Kalinić pa komentirao najveće sigurnosne izazove u 2022:

“Problem su BiH i migranti. Mi smo za to nespremni, nemamo čvrst stav. Što se tiče Europe, tu je Rusija, nategnuti odnosi s SAD-om što se preklapa preko Ukrajine i Bjelorusije, a preklapat će se i preko Moldavije i Gruzije. Cijelo središte interesa polako se iz Europe preselilo na Indopacifik”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare