Božinović o Orbanu: Nikakve pretenzije ne mogu proći, naš teritorij je neupitan

Vijesti 10. svi 202214:02 > 15:14 3 komentara
N1

U Banskim dvorima održan je koalicijski sastanak. Izjavu nakon sastanka dao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Razmotrili smo prije svega temu nedavnog posjeta predsjednika Vlade Ukrajini. Radi se o jednoj snažnoj poruci Hrvatske Ukrajini. Hrvatske koja je prije 30-ak godina proživljavala nešto slično. I zbog toga je od prvog dana hrvatska vlada vrlo jasno komunicirala politiku o ruskoj invaziji protiv Ukrajine”, rekao je.

“Ni danas agresija i kršenje međunarodnog poretka ne može završiti s uspjehom. Može se završiti nažalost s velikim žrtvama. Od vrijednosti se odustati ne može”, dodao je.

Kaže da je jedno od osnovnih naćela teritorijalni integritet i suverenitet svake države te da se to odnosi i na Hrvatsku i na Ukrajinu.

Spomenuo je i da je Plenković izvijestio o šestom paketu sankciju EU-a prema Rusiji.

“One predviđaju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku 6 mjeseci. Također, u tom kontekstu je danas razgovarao i s predsjednicom EK koja ga je izvijestila o tome da je upravo danas EK potvrdila pozitivnu preliminarnu ocjenu da joj se isplati 700 milijuna kuna bespovratih europskih sredstava. To je potvrda brzog napretka”, govori Božinović.

Poruke mađarskog premijera Orbana

“Hrvatska vlada vodi principijelnu i jasnu politiku. MVEP je pozvao veleposlanika Mađarske i uručilo mu notu. Naš veleposlanik u Budimpešti je zatražio prijem gdje će zatražiti objašnjenje te izjave. Nikakve pretenzije ne mogu danas proći, bez obzira na neke verbalne poruke. Hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe”, rekao je.

Upitan je li Vlada bile previše popustljiva prema Mađarskoj: “Dobrosusjedstvo je temelj odnosa. Mi ne možemo reći da Mađarska nije, pogotovo u procesu pristupanja hrvatske euroatlantskim integracijama bila zagovornik hrvatskog puta. Ja se sjećam kao veleposlanik pri NATO-u, da je mađarski veleposlanik bio osoba s kojom si mogao najviše odraditi. Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s europskim vrijednostima. Reagiramo i reagirat ćemo”, govori ministar.

Slučaj Čavajda

Upitan o slučaju Čavajda kazao je da to nije političko, nego zdravstveno pitanje.

“Malo mi je teže razumjeti ljude koji ulaze u detalje slučaja, a nisu zdravstvene struke”, rekao je Božinović.

“Oko njega je zasjedalo jedno povjerenstvo, ministar Beroš je također angažirao jedno ad hoc povjerenstvo sastavljeno od liječnika”, dodaje.

“Čuo sam da je odobrenje dala slovenska struka, a struka su i naši liječnici koji i sada zasjedaju oko ovog pitanja prepustio bih njima”, dodao je.

“Vlada će promišljati kao što i promišlja o svakom pa i ovom osjetljivom pitanju i u budućnosti”, kazao je na više upita kada će napokon biti riješeno pitanje zakona o pobačaju, neovisno o slučaju Čavajda.

“Ovo nije tema kojoj možemo lakonski pristupiti”, zaključio je Božinović i podsjetio da je prošlo 27 godina otkad je to pitanje adresirano na Ustavnom sudu: ”Bilo je raznih Vlada, različitih i to je pitanje za sve i mislim da su svi bili itekako svjesni o kako osjetljivom pitanju se radi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare