U varaždinskoj bolnici testiraju sve pacijente, neovisno o covid-potvrdama

Vijesti 21. stu 202110:30 0 komentara
Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Proteklog je tjedna Opća bolnica Varaždin, u kojoj je na liječenju 220 covid pacijenata, od Ministarstva zdravstva zatražila i dobila 16 medicinskih sestara za ispomoć, ali zatražena je i mobilizacija varaždinskih specijalizanata, prije svega internističke struke, koji su trenutačno na specijalizaciji u zagrebačkim klinikama, piše u nedjelju Jutarnji list

Razlog? Teško stanje s covidom-19 u toj županiji te činjenica da bolnica ima i 87 zaraženih djelatnika. Teško je i u Međimurskoj te Krapinsko-zagorskoj županiji, jer je na njihovu području u ovom trenutku i najviše novozaraženih osoba.

Unatoč velikim brojkama, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak kaže da je u bolnici sve pod kontrolom. No, dodaje kako je sa županijskim Stožerom civilne zaštite dogovoreno testiranje svih pacijenata koji dolaze u bolnicu, neovisno o covid-potvrdama, kako bi se “uhvatili” asimptomatski pacijenti i zaustavilo širenje covida unutar bolnice.

“Tijekom proteklog smo razdoblja imali proboje, odnosno pozitivne testove među osobama s valjanim covid-potvrdama”, kaže Poljak.

Devet odjela za covid

U susjednom je Međimurju situacija još i gora. Dok je u Varaždinu 220 hospitaliziranih na 939 kreveta, što je četvrtina kapaciteta, u županijskoj bolnici Čakovec na 294 kreveta imaju 122 covid-pacijenta. To znači da bi uskoro polovica kapaciteta moga biti zauzeta pacijentima s koronom.

Čak devet odjela otvoreno je za covid, što znači da je na raspolaganju za te pacijente 149 kreveta. Lani, na vrhuncu trećeg vala, kad je za međimurske covid-pacijente bio otvoren dio hotela Park i vile Feštetić, bilo je 155 hospitaliziranih. Ono što govori da nije dobro jest činjenica da se svakog dana više bolesnika prima negoli otpušta.

Tako je u noći sa subote na nedjelju otpušteno 10 pacijenata, a primljeno 14 novih. “Nastavi li se istim tempom, već sutra će bolnica doći do svojeg limita. Kada dođemo do 150 pacijenata, morat ćemo tražiti smještaj u druge bolnice, jer nam je svih 29 respiratora trenutačno zauzeto”, kaže ravnatelj Čakovečke bolnice Igor Šegović. Dodaje kako je 18 djelatnika na bolovanju, od kojih je 10 medicinskih sestara, pa je od ministarstva zatražio osam sestara. Pomažu i međimurski specijalizanti, donosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!