Učenice u Hrvatskoj prestigle učenike u konzumaciji alkohola: Stručnjaci objasnili zašto

Vijesti 19. ožu 202421:00 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Po mnogim pokazateljima smo na dnu Europske unije, a po nekima, na žalost, u vrhu.

Prema podacima Europske zdravstvene ankete, Hrvatska je među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom.

Kako u utorak navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, po nekim pokazateljima velikog istraživanja provedenog 2022. godine učenice su prestigle učenike.

Tako je alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo 41,5 posto dječaka i čak 45,1 posto djevojčica u dobi od 13 godina te 66,4 posto mladića i čak 71 djevojaka u dobi od 15 godina, piše Danica.hr.

Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće

Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće i u opijanju pa se 43,9 posto djevojaka opilo najmanje jednom u životu, dok se isto odnosi na 42,5 posto mladića u dobi od 15 godina.

Tijekom 2022. u Hrvatskoj se opet primjećujerast opijanja kod učenika i učenica, odnosno nešto veći udjel nego 2018. godine, posebno u dobi od 11 godina, i to kod djevojčica više nego kod dječaka.

To je sukladno drugim pokazateljima mentalnog zdravlja koji ukazuju na veću osjetljivost učenica tijekom i nakon pandemije u odnosu na učenike.

“Štetna uporaba alkohola ubraja se među glavne čimbenike rizika za razvoj bolesti, invaliditeta i smrti. Svjesni smo da zloupotreba alkohola nosi niz ozbiljnih zdravstvenih posljedica, uključujući bolesti jetre, srca, mentalne poremećaje i ozljede.

Alkoholizam nije samo problem pojedinaca, već ima šire posljedice na obitelji, zdravstvene sustave i društvo u cjelini”, upozoravaju danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!