Udruga Franak podržava Dobronića za šefa Vrhovnog suda: Besprijekoran je

Vijesti 06. kol 202112:14 > 12:52 0 komentara
Vrhovni sud
N1 / Ilustracija

Suca Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Republike za čelnika Vrhovnog suda, podržava i Udruga Franak. U N1 Studiju uživo gostovao je Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

Sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić poznat je po presudi bankama zbog kredita u švicarcima. Aleksić je naveo kako takvu presudu nije bilo lako donijeti, no, s druge strane, bilo je vrlo jednostavno – činjenična situacija je bila vrlo jasna: “Banke su na nepošten način dogovorile valutnu klauzulu u švicarskim francima i dodatno opteretile kredite kamatnim stopama koje se mijenjaju odlukama banke.”

VEZANA VIJEST

Istaknuo je da je presuda suca Dobronića važna za 125.000 ljudi, a objektivni razlog zašto ga Udruga Franak podržava je njegova stručnost, poštenje i dosljednost.

Ne vidi razlog zbog kojeg bi HDZ-ova većina odbila suca Dobronića: “Pitanje je samo HDZ-ove većine hoće li glasati ili neće. Ne znam kako će se drugi, koji nisu HDZ, izvući iz toga da ne glasaju za Dobronića koji je besprijekoran.”

“Sudac Dobronić je za godinu dana donio komplesknu presudu. Tek nakon šest godina su sudovi u RH potvrdili pravomoćnost te presude. Sud EU-a u vrijeme kada je Dobronić donio tu presudu nije imao niti jednu presudu vezanu za valutnu klauzulu franak. On je bio suvereni sudac ispred svog vremena. Donio je kompleksnu presudu u godinu dana, a znamo da u Hrvatskoj kazneni postupci traju po deset godina”, poručio je Aleksić.

N1

“Švicarci su bili pošast, ali najveća u tranzicijskim demokracijama”

“Trenutno je na sudovima oko 35.000 tužbi, desetak tisuća ih je riješeno, a imamo tisuću pravomoćnih. 70.000 je s konvertiranim kreditima, 10.000 je podiglo tužbu, a njih 60.000 može tužiti i dobit će tužbu”, opisao je Aleksić trenutačnu situaciju.

VEZANA VIJEST

“Prošle godine u svibnju tražili smo od Europske komisije da pokrene postupak protiv Hrvatske. Oni su bili spremni pokrenuti postupak, ali su nas upozorili da se zbog kredita vode dva postupka, zbog kojih bi se ovaj mogao osporiti. Zbog toga smo odustali od pokretanja postupka. EK je rekla da će unatoč tome promatrati što se događa na sudu EU-a i ako nacionalni sudovi ne budu rješavali postupke u skladu s pravom EU-a, onda će pokrenuti postupak”, kazao je Aleksić.

Osim Hrvatske, problem sa švicarcima imale su i Poljska, Mađarska, Rumunjska, Grčka, Slovenija, ali i Austrija, Francuska, Španjolska, nabraja Aleksić. “To je bila pošast, ali najveća u tranzicijskim demokracijama”, istaknuo je.

Rekao je da je Sud EU-a u potpunosti stao na stranu potrošača i kažu da su banke trebale znati da je švicarac rizična valuta te upozoriti potrošače – i zbog toga je valutna klauzula ništetna – način ugovaranja bio je nezakonit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!