Ugledni psihijatar: Osobu koja je ostavila bebu treba što prije pronaći i pružiti joj pomoć

Crna kronika 15. svi 202418:17 0 komentara
Zarko Basic/PIXSELL

Beba pronađena u jednoj od zaprešićkih kanti za smeće izazvala je VELIK šok u javnosti i potraga za osobom koja ju je tamo ostavila još uvijek traje, no umjesto osuda, struka poziva na razumijevanje.

Koliko god se iz perspektive neutralnog ili manje neutralnog promatrača to čini kontroverzno, stanje u kojem se majka tog djeteta našla nije rijetkost. Ali, okolnosti u kojima se nosila s tim stanjem vrlo vjerojatno su bile ekstremne pa je i konačni čin bio ekstreman. Upravo na to upućuju liječnici, među njima i psihijatar prof. Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

“Njegovi detalji mogu upućivati na to da je osoba koja je tako ostavila dijete u značajnoj emocionalnoj krizi. Iako je moguće da se radi o psihopatskim razlozima za takav čin, vjerojatnije da se radi o osobi koja je kroz trudnoću prolazila osobne krize te se ona dodatno manifestirala tijekom i neposredno nakon poroda”, rekao nam je Bagarić i dodao:

“Jako je bitno da se tu osobu nađe što prije jer joj je potrebna pomoć. Volio bih da u tom smjeru komuniciraju policija i mediji. Kažem, vjerojatno je ta osoba u velikoj krizi.”

Iz policije se govori o kaznenom djelu teškog pokušaja ubojstva, za što je propisana kazna od minimalno deset godina zatvora. No, Bagarić naglašava da je prije donošenja takvih zaključaka potrebno utvrditi mentalno stanje majke, ako je ona ostavila dijete u kanti za smeće.

“U psihotično stanje upada jedna od tisuću žena”

“Nakon toga se može utvrđivati odgovornost”, ističe psihijatar pa pojašnjava koliko se često događaju takve krize tijekom trudnoće i nakon poroda:

“U psihotično stanje upada jedna od tisuću žena, a od onih kojima se to dogodi, oko 30 posto ih bude agresivno prema djetetu, neke do te mjere da ga ubiju. Riječ je o mentalnom stanju teške depresije, tjeskobe i osjećaja straha tamo gdje ga ne bi trebalo biti. Takve osobe govore nepovezane stvari, nesvjesne su stvarnosti, a trudnoću i dijete više kao nešto što ih ugrožava. Samoća i izoliranost čest su uzrok za takvo stanje, kao i razni kulturalni faktori. Također, stanje takve osobe se mijenja iz minute u minutu.”

Odvjetnik Veljko Miljević u Novom danu N1 televizije rekao je da zakon takvo stanje priznaje u periodu do tri tjedna.

“Najčešće takvo stanje traje do deset dana i razriješi se, ali u nekim slučajevima traje i dulje”, osvrnuo se na odvjetnikove riječi Bagarić.

“Javnost premalo zna”

Može li žena koja je tako ostavila dijete u kanti za smeće jednom ipak biti majka tom istom djetetu i odgajati ga samostalno?

“Mogla bi nakon postupka. Imamo takvih slučajeva. Terapija u pravilu traje nekoliko tjedana u bolnici, zatim nekoliko mjeseci izvan nje, a kontrola traje godinama”, objasnio nam je psihijatar.

Upravo zato poziva sve odgovorne da plasiraju “prave poruke”.

“Javnost premalo zna o ovom problemu i to se treba promijeniti. A i općenito smo kao društvo skloni da ne pomažemo. Trebamo trenirati taj dio pa da prva reakcija bude pružiti ruku i nuditi pomoć.”

Na kraju je još jednom ponovio da postoji mnogo nepoznanica u ovom slučaju i da je zato potrebno što prije pronaći majku tog djeteta te joj pružiti potrebnu pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!