Ukrajina: Postoji rizik od curenja radijacije u Černobilu. Oglasila se i IAEA

Svijet 09. ožu 202220:02 0 komentara
REUTERS/Gleb Garanich/File Photo, Ilustracija

Ukrajina je u srijedu priopćila da postoji opasnost od curenja radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilu nakon što je elektrani isključena električna energija, ali UN-ova agencija za atomsku energiju nije ustanovila "presudan utjecaj na sigurnost".

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom priopćila je kako je visokonaponski dalekovod oštećen tijekom borbi između ukrajinskih i ruskih snaga koje kontroliraju ugašenu elektranu te da je Černobil odsječen od nacionalne elektroenergetske mreže.

Energoatom navodi da bi se u konačnici mogle osloboditi “radioaktivne supstance” koje bi bile prijetnja drugim dijelovima Ukrajine i Europe, ako ne bude struje za hlađenje istrošeno nuklearnog goriva pohranjenog u elektrani koja je pretrpjela najgoru nuklearnu nesreću na svijetu 1986. godine.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da bi rezervni dizel generatori mogli održavati elektranu samo 48 sati.

“Nakon toga će se zaustaviti rashladni sustavi skladišta istrošenog nuklearnog goriva zbog čega će curenje radijacije biti neizbježno”, napisao je na Twitteru.

vezana vijest

Šef ukrajinske diplomacije apelirao je na međunarodnu zajednicu da zatraži od Rusije obustavu vojnog djelovanja u tom području kako bi posebni tipovi obnovili opskrbu električnom energijom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je na Twitteru da “razvoj događaja narušava (a) ključni sigurnosni stup za osiguranje neprekidne opskrbe električnom energijom”, ali da “u ovom slučaju IAEA ne vidi presudan utjecaj na sigurnost”.

IAEA je u utorak upozorila da su sustavi za praćenje nuklearnog materijala u postrojenjima za radioaktivni otpad u Černobilu prestali odašiljati podatke.

Još uvijek radioaktivna elektrana Černobil udaljena je stotinjak kilometara od Kijeva. Četvrti reaktor elektrane eksplodirao je u travnju 1986. tijekom sigurnosnog teksta, a radioaktivne čestice raširile su se dobrim dijelom Europe.

Nuklearni stručnjak koji poznaje sustav elektrane rekao je da postoji razlog za zabrinutost zbog situacije, pri čemu je ključno pitanje koliko se brzo može obnoviti napajanje za elektranu, piše Reuters.

“Prekidi struje nuklearnim postrojenjima potencijalno su vrlo opasni”, rekao je anonimno stručnjak jer nije ovlašten javno govoriti o spomenutoj situaciji.

“Prekid struje mogao bi dovesti do isparavanja vode u skladištu i do izlaganja istrošenih gorivih šipki. One bi se na kraju mogle otopiti i to bi moglo dovesti do značajnog oslobađanja radijacije”, dodao je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!