Umirovljenici traže ograničenje cijepljenja AstraZenecom na osobe do 65 godina

Vijesti 11. velj 202113:28 0 komentara
Predstavnici umirovljenika, umirovljenici, koronavirus, cjepivo, cijepljenje, astrazeneca
Matija Habljak/PIXSEL

Umirovljeničke udruge i stranke zatražile su u četvrtak od Vlade da se cijepljenje AstraZenecinim cjepivom protiv covida-19 ograniči na osobe do 65 godina, zatražili su i dodjelu covid-dodatka umirovljenicima te dostavu mirovina poštom onima koji to žele.

“Mi ne zagovaramo da se ljudi ne cijepe, već tražimo da Vlada preuzme odgovornost jer je prepustila pojedinim epidemiolozima da pokušaju opravdati upotrebu velike narudžbe cjepiva AstraZenece raznim teorijama koje nisu primjerene”, rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Konferenciji su bili nazočni i predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske (MUH), Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), Stranke umirovljenika (SU) i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ).

Predsjednica MUH-a Višnja Fortuna rekla je da im je predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao da će nakon sjednice Vlade jasno i decidirano biti rečeno da je Vlada preuzela odgovornost.

“Poruka umirovljenicima je da se svakako cijepe i da se cijepe što prije te ako imaju teže bolesti da se cijepe i AstraZenecom jer je rečeno da AstraZeneca sigurno smanjuje postotak rizika od teških bolesti i od ne daj Bog smrti”, rekla je Fortuna.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević rekao je da su danas u Vladi iznijeli svoje zahtjeve. Istaknuo je da predlažu i traže da umirovljenici koji imaju mirovine do 2710 kuna dobiju covid dodatak od 150 eura. Rekao je da je takvih umirovljenika 807.000.

Također traže da umirovljenici s mirovinom od 2710 do 5000 kuna, kojih je oko 244.000, dobiju covid dodatak od 100 eura te da samci koji imaju preko 5000 kuna, a, njih je oko 7200, da dobiju covid dodatak od 50 eura.

“Kada ovo sve pomnožite i izračunate to vam je cifra negdje od jedne milijarde i 93 milijuna kuna. Izgleda mnogo, ali koliko je vremena prošlo od početka pandemije, to je sad skoro godinu dana i kad pogledate kako su reagirale zemlje u našem okružju na covid dodatak za umirovljenike, onda ovo zaista nisu neke cifre koje bi trebale obeshrabriti našu Vladu”, istaknuo je Gabričević.

Rekao je da su danas u Vladi postigli dogovor da će, s obzirom na to da će za desetak dana slijediti prvo usklađivanje mirovina u 2021. , a prema sadašnjim pokazateljima ono će biti negdje oko nule, a možda i ispod nule i na formu usklađivanja mirovina, “zajedno sjesti i sagledati još jednom tu problematiku”.

“Ili će se donijeti odluka da se ide sa jednom cifrom, bez obzira koliko je realna-nerealna, na usklađivanje odnosno povećanje mirovina ili će se jednokratno dodijeliti umirovljenicima, vidjet ćemo”, rekao je Gabričević i dodao kako je za očekivati da će ovo pitanje biti riješeno do 1. ožujka. Očekuje da će moći obavijestiti umirovljenike da su postigli dobar sporazum i dobar dogovor s Vladom.

Treći je njihov zahtjev da se ponovno omogući dostava mirovina putem pošte, odnosno da umirovljenicima kojima je to potrebno, poštar donosi mirovinu na kućna vrata.

Fortuna je rekla da je danas premijer Plenković odmah dao zadatak da se to ispita i istraži.

Rekla je da su na sastanku s premijerom shvatili da će to zaista vrlo brzo krenuti i da će umirovljenici kojima je to potrebno, koji će se javiti, dobivati svoju mirovinu poštom, odnosno poštar će im donijeti mirovinu doma, na kućna vrata.

Fortuna je rekla i da su za korisnike nacionalne naknade koji su od 1. siječnja ostvarili to pravo i koji sada podnose te zahtjeve, također zatražili da im tu naknadu od 800 kuna donosi poštar doma, na njihove adrese.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!