Unatoč koroni, liste čekanja na Oftalmologiji u Čakovcu kraće

Vijesti 29. lis 202108:34 > 08:35 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Bolnice su opterećene sve većim brojem oboljelih od bolesti uzrokovane koronavirusom. To su i najčešće teme o zdravstvenom sustavu posljednjih godinu i pol. Pored nas prolaze pozitivne priče o liječnicima i medicinskom osoblju koji marljivo rade u svojim bolnicama, na raznim odjelima.

Poput onih na Odjelu oftalmologije čakovečke Županijske bolnice.

Covid-19, popunjavanje intenzivnih jedinica, cijepljenje – svakodnevne su teme hrvatskih bolnica, pa tako i one čakovečke. No razni Odjeli i dalje moraju normalno funkcionirati, pomagati bolesnicima. Priča doktora Jakovljevića je u potpunosti suprotna od prakse njegovih brojnih kolega. On je iz privatne poliklinike u Zagrebu odlučio prihvatiti posao u čakovečkoj Županijskoj bolnici.

“Razmišljao sam u jednom trenutku na odlazak u inozemstvo, ali ovdje imam tako dobre uvjete da me to više ni ne zanima. Ovdje mi je obitelj, tu su mi žena i dijete”, rekao je HRT-u Vid Jakovljević, specijalist oftalmologije i optometrije.

Vodi tim od desetak liječnika i medicinskih sestara, napravili su ono što je u ovim pandemijskim uvjetima gotovo nemoguće – drastično su smanjili liste čekanja.

“Ono na što smo posebno ponosni je što smo smanjili listu čekanja na operaciju mrene na tri mjeseca, u jednom je trenutku bila i mjesec dana, a zbog priljeva iz ostalih županija i ostalih dijelova Hrvatske, ona se produljila na tri mjeseca. Neki od nas odlaze na dodatne edukacije, ali mi pokušavamo držati korak da ta lista ne raste”, dodao je Jakovljević.

A sve zbog, tvrdi Jakovljević, entuzijastičnog i požrtvovnog tima. I nije ovo izoliran pozitivan primjer, ravnatelj tvrdi da liječnici i medicinsko osoblje u bolnici ostaju. Unatoč drugačijoj praksi proteklih godina.

“Liječnici dolaze, imamo ljude koji žele doći iz Osijeka, imamo ljude koji žele biti vanjski suradnici, međutim mi smo u situaciji da nekad moramo odbiti liječnike koji žele doći jer imamo 50, 60 specijalizanata, za dvije ili tri godine ako oni ostanu mi ćemo biti izvrsno kadrovirani”, rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović.

Doktoru Jakovljeviću cilj je razvijati Odjel po uzoru na mnogo veće bolnice.

“Educiramo dodatne operatere, razvijat ćemo ambulantu za glaukom, ja osobno idem na subspecijalistički ispit iz stražnjeg segmenta oko, pa se nadam da ćemo i u tom segmentu doprinijeti da što manje opterećujemo velike klinike u Zagrebu i ostalim centrima”, objasnio je Jakovljević.

Nažalost, proteklih dana i čakovečka bolnica trpi strašan pritisak zbog novooboljelog medicinskog osoblja pa ovakve pozitivne priče – itekako podižu moral.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram