USKOK otkrio koliko su dileri automobila zarađivali varajući državu na porezima

Crna kronika 09. tra 202414:51 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

USKOK je upravo potvrdio da je otvorio istragu protiv ukupno devet osumnjičenih zbog malverzacija u preprodaji automobila.

O početku akcije javljali smo jučer a sada je objavljeno da su osumnjičeni oštetili državu za gotovo milijun eura, dok su nezakonito zaradili nešto manje od 700 tisuća eura.

Dvije skupine varalica

Jedna skupina je od siječnja 2023. do početka travnja ove godine varala s PDV-om na uvezena vozila. Naime, kako bi umanjili porezne obveze iskazivali su pretporez na osnovu neistinitih računa međusobno povezanih firmi, tvrdi USKOK.

Osim toga, nisu obračunavali PDV na sve automobile koje su nabavljali. Istražitelji su utvrdili da su vozila nabavljali u drugim državama članica EU-a te su pri tome koristili mogućnost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost da PDV ne plaćaju prilikom stjecanja određene robe, već su ga dužni obračunati, prijaviti i platiti prilikom prodaje robe u Hrvatskoj.

To, međutim, nisu radili, već su vozila preprodavali u Hrvatskoj drugim tvrtkama u lancu ove prijevare, a te tvrtke krajnjim kupcima. U cijelom lancu preskočili su obvezu plaćanja PDV-a.

Podijelili nezakonitu zaradu

Novac koji su na taj način izvukli iz državnog proračuna među sobom su podijelili. Ova grupa oštetila je proračun za oko 620 tisuća eura, a sebi zaradila 466.486 eura

Druga grupa je u isto vrijeme nabavljala automobile iz Njemačke te na tome, na isti način oštetila proračun za oko 324 tisuće eura. Članovi grupe zaradili su, kako sumnja USKOK, ukupno oko 225.390 eura.

Od suda je USKOK zatražio da odredi istražni zavor protiv osmorice osumnjičenih. Jučer smo doznali da je među kupcima automobila od ovih osumnjičenika bilo mnogo poznatih osoba. Raskrinkani su jer su ih istražitelji godinu dana tajno pratili i prisluškivali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!