USKOK upravo pokrenuo istragu protiv Filipovićevog posebnog savjetnika

Crna kronika 29. sij 202413:03 1 komentar
Igor Kralj/PIXSELL

USKOK je potvrdio da je otvorio istragu protiv Jurice Lovrinčevića, bivšeg posebnog savjetnika u kabinetu ministra u Ministarstvu gospodarstva. Nakon izbijanja afere Lovrinčević je smijenjen, zajedno s ministrom Davorom Filipovićem.

Na teret mu je stavljeno trgovanja utjecajem. Lovrinčević je nedavno dao iskaz istražiteljima, a sada je i službeno osumnjičen.

Evo što za sada sumnja USKOK

Istražitelji sumnjaju da je Lovrinčević od listopada do sredine prosinca prošle godine iskorištavao svoju poziciju posebnog savjetnika u kabinetu ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. USKOK tvrdi da je želio osigurati da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan.

Ta je osoba, na jednoj TV postaji vodila emisije koje su svojim sadržajem odgovarale Lovrinčeviću, a koristila mu je i za prenošenje informacija koje je imao kao posebni savjetnik.

Od ranije je poznato da je u pitanju Mreža TV, a USKOK vjeruje da je Lovrinčević angažirao baš tu televiziju kako bi preko njih plasirao promidžbene aktivnosti za Fonda za zaštitu okoliša.

Lažne fakture za izvlačenje novca

U rješenju o provođenju istrage navodi se da je dio sredstava uplaćenih za promidžbu Fonda preko lažne dokumentacije trebao biti izvučen s računa Mreže TV, te u gotovini predan osobi od Lovrinčevićevog povjerenja.

Tako je Lovrinčević, koji je znao da će Fond krajem 2023. pokrenuti kampanju informiranja javnosti o svoja dva projekta, zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja angažira i Mrežu TV. Trebalo im je biti plaćeno ukupno 90.000 eura.

Odgovorne osobe Fonda su, s obzirom na kredibilitet koji je Lovrinčević imao kao savjetnik ministra i član njihovog Upravnog odbora, taj angažman prihvatile.

Evo što se dalje događalo

Svoju osobu od povjerenja Lovrinčević tada traži da direktoru Mreže TV prenese njegov naum da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene, s računa Mreže TV izvuče dio novca što ga je za promidžbu trebao platiti Fond.

Tako izvučenu gotovinu trebala je preuzeti osoba od Lovrinčevićevog povjerenja.

USKOK u rješenju o provođenju istrage navodi da je po Lovrinčevićevom naputku ta osoba angažirala jednog poduzetnika da izradi lažnu poslovnu dokumentaciju potrebnu za isplatu novca s računa Mreže TV.

Ugovor za izvlačenje novca

Taj poduzetnik, rekonstruirao je USKOK, sklapa ugovor s Mrežom TV, a upravo je taj ugovor bio podloga za fakturu kojom se krajem studenog lani trebao izvući novac s računa Mreže TV.

Međutim, 6. prosinca je osoba od Lovrinčevićevog povjerenja zatražila od poduzetnika da stornira sporni račun što je ovaj i učinio.

Nacional je tjedan dana kasnije objavio internu prepisku iz koje je proizlazilo da je sporni račun ispostavila informatička tvrtka. U računu je bio naveden iznos od 45 tisuća eura, što je bilo točno polovina iznosa kojeg je trebao isplatiti Fond.

Tko je osoba od povjerenja?

Inače, ovaj slučaj pokrenut je nakon što je Marin Vlahović, voditelj s Mreže TV koji je snimao razgovar s Lovrinčevićem objavio u tjedniku Nacional dogovor za izvlačenje novca.

Iz za sada dostupnih podataka upravo je Vlahović ta osoba od Lovrinčevićevog povjerenja koja je prenosila direktoru Mreže TV detalje dogovora o sumnjivoj isplati informatičkoj tvrtki.

Lovrinčević je u međuvremenu već dao iskaz USKOK-u. Negirao je krivnju uvjeravajući istražitelje da je samo pomagao novinaru Vlahoviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare