Plenković: Neću prihvatiti etitketu Ive Sanadera, platit ćemo kaznu

Vijesti 13. lis 202116:32 > 18:218 komentara
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije u Središnjici HDZ-a te je komentirao presudu Vrhovnog suda.

Podsjetimo, potvrđena je presuda HDZ-u te će stranka morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, ali i vratiti imovinsku korist, dok je bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

“HDZ poštuje hrvatski pravni poredak i odluke hrvatskih sudova te će postupiti po presudi VS-a. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu, novčani iznos u državni proračun. Kao legalisti prihvaćamo presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi pravni elementi koje su odvjetnici podnijeli. Razmortit ćemo moguće poduzimanje daljnjih pravnih radnji poput tužbe pred Ustavnim sudom i nakon toga donositi odluke što i kako dalje u pravnom smislu”, proučio je Plenković.

“Aktualno vodstvo nemamo nikakve veze s onim što se događalo”

“Kao predsjednik stranke otklanjam bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za radnje koje su bile prije svega radnje pojedinca u vremenu između 2004. i 2009. godine. Mi s onim što se tada zbivalo, kad je riječ o aktualnom vodstvu, nemamo nikakve veze niti želimo preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornost”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je da ova presuda pokazuje da hrvatsko pravosuđe nije HDZ-ovo pravosuđe.

“Te teze ne stoje. HDZ nema utjecaj na hrvatsko pravosuđe.”

Oporbene stranke kažu da je HDZ kriminalna organizacija.

“Neću prihvatiti etitketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije. Član sam HDZ-a sam od 2011. i vodimo stranku na transparentan način, podmirujemo sve obveze. Što se tiče političke cijene za ovaj slučaj, podsjetio bih vas da je političku cijenu HDZ za ovaj slučaj platio na parlamentarnim izborima 2011. godine i tada su birači HDZ poslali u oporbu”, istaknuo je Plenković.

“Oporba će pokušati nešto ušičariti na račun HDZ-a”

Poručio je da je HDZ dva puta pobijedio dva puta te da oporba nije konstruktivna pa ga ni ne diraju ni ne čude izjave oporbe.

“Što se tiče oporbe, mi smo ih dva puta pobijedili na izborima, oni se raspadaju sami od sebe, nisu konstruktivni po nijednoj temi s kojom smo se suočavali, to mene ne čudi, ne dira me i ne impresionira. SDP se raspolovio u saboru u dvije skupine, ovi koji su otišli imaju više zastupnika od ovih koji su ostali. Ove stranke desnije od HDZ-a, ima tri takve stranke, tavore na jedan, tri ili šest ipo, jasno je da će oni pokušati nešto ušičariti na račun HDZ-a, ali to neće dugo trajati”, rekao je Plenković.

“Poštujemo sud, presudu, uplatit ćemo iznos u proračun”, rekao je i dodao da neće biti reperkusija na financije stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar