Beroš o slučaju Matijanića: Pronađeni određeni propusti, ali nisu bitni

Vijesti 07. lis 202212:25 0 komentara
N1

U Vodicama se održava 125. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. Teme ovogodišnjeg Kongresa posvećene su reformi zdravstva, funkcioniranju i poslovanju zdravstvenih ustanova te novoj pravnoj regulativi u zdravstvu.

Na kongresu je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je dao izjavu za medije te predstavio temelje reforme zdravstva.

“Ova reforma je predviđena u 3 faza, prva do kraja ove godine ili početka sljedeće godine. UtemeljilI smo u izmjenama zakona, koje kad zažive, bit će temelj za 2. fazu koja bi trebala trajati do 2026.. Od 2027. i 2030. predviđena je stabilizacija zdravstvenog sustava i mogućnost brze prilagodbe izazovima”, kazao je ministar.

Beroš navodi da je osnovno jačanje primarne zdravstvene zaštite, reorganizacija sustava, preventiva…

“Dodatnih troškova ne bi trebalo biti, ovim promjenama trebali bi postići financijsku stabilnost”, kazao je.

“Naša ideja nije nikom zabraniti rad u privatnom sektoru, ali moramo to strogo regulirati. Ako ti svoj posao odradiš u javnom zdravstvenom sustavu, ako nemaš listi čekanja, nema prepreke da radiš privatno”, dodao je ministar.

Slučaj Matijanić

Osvrnuo se i na tragični slučaj novinara Indexa Vladimira Matijanića. Ranije je Ivica Belina predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) kazao da je učinjeno nekoliko grešaka u liječenju Matijanića, na što se osvrnuo i ministar.

VEZANA VIJEST

“Čude me te naknadne izjave pojedinih djelatnika koji nisu u sustavu zdravstva i pitanje je koliko zdravstvenog znanja imaju. Ono što je ministarstvo zdravstva u okviru svojih nadležnih ingerencija napravilo jest da je uputilo zdravstvenu inspekciju koja je bila proširena s predstavnicima struke koji su uključeni u zbrinjavanje navedenog pacijenta i koja je dala određeno mišljenje”, kazao je.

Beroš je potvrdio da su utvrđene određene nepravilnosti. “Određene nepravilnosti su nađene, međutim, upućene su na daljnje postupanje HLK-u i županijskom odvjetništu. Mnistarstvo nije istražno tijelo, a kakva je situacija morate pitati nadležne institucije.”

“Mi smo u okviru naše nadležnosti napravili sve, našli određne propuste u pružanju zdravstvene zaštite, ne bitne, jer je liječnica primarne obiteljske medicine u nekoliko navrata rekla pacijentu da ode u bolnicu, izdala mu i uputnicu nakon što je prvi put pregledan u bolnici i otpušten kući. Prema tome, imao je priliku i uputu od hrvatskog zdravstvenog sustava da se javi. Iznimno mi je žao da se desio takav slučaj”, poručio je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!