Plenković: Cijena goriva je oko 2 kune manja nego što bi bila bez Vladinih mjera

Vijesti 27. lis 202211:39 1 komentar
N1

Premijer je na početku sjednice Vlade, koja je u četvrtak održana u Zagrebu, zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji summita Krimske platforme ranije ovog tjedna.

Poslali smo podršku Ukrajini, kaže premijer, dodajući kako ukrajinski parlamentarci čine sve da zemlja funkcionira što je normalnije moguće. Također, iz Zagreba je poslana jasna poruka osude ruske agresije i premijer je ponovio kako biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani povijesti. “Zadovoljan sam da smo bili domaćini ove konferencije, da smo imali tako važne i visoke goste i mislim da je to bio pravi potez za Hrvatsku”, rekao je.

Plenković je govorio i o sastanku Europskog vijeća, kaže da je obilježen temom plina. REakcije na europskim burzama su pokazale da je ova tema u domeni reguliranja od strane ministara energetike EU-a i ACER-a.

Važan je, prema premijeru, i podatak DZS-a o revidiranom kretanju rasta BDP-a. “Procjenu rasta s 10,3 posto su revidirali na 13,1 posto. To je druga najveća stopa rasta BDP-a u EU-u, jedino Irska ima višu stopu rasta, 13,6”, rekao je Plenković.

Govorio je i o cijenama naftnih derivata. Ograničenje cijene ovog tjedna nije produženo, a premijer kaže kako će dva tjedna pratiti situaciju na tržištu i ponovno reagirati na način koji će ublažiti efekte i za građane i za gospodarstvo .”Danas je cijena goriva oko 2 kune manja nego što bi bila da Vlada nije ograničila trošarine”, kaže.

Što se tiče Schengena, premijer kaže kako EP 10. studenog raspravlja i glasa o mišljenju o primanju Hrvatske u schengenski prostor. “Intenzivno radimo na ostvarenju ova dva cilja u okviru integracije u EU”, kaže premijer govoreći o Schengenu i uvođenju eura.

Od važnih političkih odluka premijer je izdvojio dogovor sa sindikatima. Kaže kako je proces koji je ostao, da oni konzultiraju svoje članstvo ili tijela, više nego afirmativan u smislu pozitivnog stava. Podsjetio je i na detalje dogovora i rekao kako je postignut kompromis u kojemu su iskorak napravili i sindikati i Vlada. “Dogovor je fiskalno održiv i prati ekonomsku situaciju”, kaže.

Pred Vladom je i danas niz važnih odluka, rekao je premijer na početku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare