Srića: Postcovid sindrom postaje sve veći izazov, imamo sve više pacijenata

Vijesti 18. velj 202108:08 > 10:40
saša srića
N1

Pulmolog Saša Srića gostovao je u Novom danu i komentirao cijepljenje protiv covida-19, kao i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Upitan što je najveći rizik kod popuštanja mjera, Srića je rekao da treba naglasiti da je trenutno epidemiološka situacija bolja i da treba učiniti sve da se ona održi i da se ne ide u prebrzo popuštanje mjera, upravo da se ona ne bi pokvarila.

VEZANE VIJESTI

“Ponovni apel za naše sugrađane da se cijepe. Što se tiče cijepljenja preko reda, to je apsolutno nedopustivo”, rekao je Srića, pozvavši sve građane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera.

Ukoliko krenemo u mjeru u kojoj će se ići u predizbornu priču i otvaranje ugostiteljskih objekata prerano, moglo bi nam se dogoditi da bismo mogli imati veći broj oboljelih. “Mislim da ne postoje matematički izračuni da se pandemija neće ponoviti, tim više jer se spominju novi sojevi koronavirusa. Sad se spominje novi, kalifornijski soj i ne možemo sa sigurnošću reći da se neće pojaviti i kod nas u nekoj mjeri”, rekao je Srića.

Ugostiteljski objekti nisu najveći problem, rekao je Srića, pozvavši da ne smije postojati pravilo nejednakosti u odnosu na druga okupljanja ljudi.

Ponovio je da je problem i to što se ukupnoj brojci zaraženih ne pribrajaju rezultati antigenskih testova. “Stožer mora odrediti da se ta brojka mora pribrojati ukupnom broju zaraženih, kako bismo imali realno stanje”, rekao je Srića.

“Postcovid sindrom postaje sve veći izazov. Sad počinjemo raditi na pacijentima koji su preboljeli covid i sad se javljaju s drugim problemima, dugotrajnim kašljem, radiološkim promjenama na plućima, dugotrajnim umorom ili problemima s koncentracijom”, rekao je Srića.

Dio pacijenata dobije i plućnu fibrozu, odnosno razvijanje ožiljkastog tkiva, koje za posljedicu može imati i transplantaciju pluća u nekim slučajevima, rekao je Srića. “Dio pacijenata koji su preboljeli teži oblik upale pluća mogu se nakon nekog dugog vremena vratiti u normalu, ali ima i ljudi koji su preboljeli najteže oblike bolesti, koji su razvili trajnije probleme s plućima koje se mora dugo liječiti”, rekao je Srića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar