Gotov sastanak Vlade i veledrogerija: Dogovoren otplatni plan do kraja godine

Vijesti 14. tra 202117:18 > 18:591 komentar
Izvor: Tomislav Miletic/PIXSEL

Predstavnici Vlade i veledrogerija sastali su se danas u 13 sati Ministarstvu zdravstva s ministrima Zdravkom Marićem i Vilijem Berošem. Sastanak je prekinut u 15 sati, kako bi ministri otišli na sjednicu Vlade.

Nakon ‘prve runde’ pregovora nije došlo do rješenja. Sastanak je nastavljen u 17 sati, a nastavak je trajao 15 minuta.

”Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući da se uskoro kreće s reformama u zdravstvu.

Mjesečno 600 milijuna kuna za bolnica i 300 milijuna kuna za ljekarne

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je detalje otplatnog plana. ”Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnica i 300 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu računamo na rebalans i financijsku injekciju koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima”, rekao je Marić.

VEZANA VIJEST

Dodao je da će se u lipnju izvršiti jednokratna isplata od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 750 milijuna kuna prema bolnicama.

“Velika hvala ministrima što su našli ova sredstva”, rekla je predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač i dodala:”Žao mi je što je došlo do ove situacije, što su neki pacijenti ostali bez lijekova, toplo se nadam da se to više nikada neće dogoditi.”

Podsjetimo, dio veledrogerija prestao je krajem prošlog mjeseca opskrbljivati bolnice zbog duga od 6,5 milijardi kuna. Nedavno je Vlada uplatila veledrogerijama 980 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar