Uskoro zimsko usklađivanje mirovina, pogledajte kolika bi mogla biti povišica

Ekonomija 26. sij 202307:09 9 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Zbog divljanja cijena hrane te drugih osnovnih proizvoda i usluga umirovljenici s nestrpljenjem očekuju zimsko usklađivanje mirovina.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavit će podatak o rastu mirovina prema važećoj formuli za usklađivanje krajem veljače. Riječ je o redovnom usklađivanju mirovina prema stopi inflacije i rastu plaća u prethodnih šest mjeseci. Zasad se još ne zna konkretan postotak rasta jer nisu dostupni svi parametri, ali prema prvim procjenama, mirovine bi trebale porasti između pet i šest posto, piše tportal.

Podsjetimo, usklađivanje se provodi dvaput godišnje, početkom i sredinom kalendarske godine, tako da se zbroje stope primjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Zbrajanje se ponderira po tzv. švicarskoj formuli u omjeru 70-30 u korist veće stope indeksa rasta. Zbog visoke stope inflacije u zadnjem usklađivanju, provedenom u srpnju prošle godine, mirovine su porasle za rekordnih 6,18 posto. Za predstojeći izračun potrebno je još pričekati podatak o prosječnoj plaći u prosincu, a on će biti objavljen 20. veljače.

Prema preliminarnom izračunu člana Savjeta HSU-a Željka Šempera za portal mirovina.hr, zimska povišica bit će nešto manja nego ona ljetna zbog sporijeg rasta plaća, a trebala bi se kretati na razini od oko 5,44 posto.

Prosječna mirovina za 1,13 milijuna umirovljenika (bez međunarodnih ugovora) u prosincu je iznosila 429,5 eura (3236 kuna) pa će ovim usklađivanjem narasti za oko 23,4 eura (176 kuna).

Kao i obično, puno bolje će proći oni s povlaštenim mirovinama. Umirovljenim saborskim zastupnicima, članovima Vlade i ustavnim sucima, koji prosječno primaju 1496 eura (11.272 kune), povišica će iznositi oko 81,4 eura (613 kuna).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare