Uskrs pred vratima: Hrvati biraju između tradicije i mogućnosti, cijene sve više

Vijesti 07. tra 202306:42 0 komentara
Unsplash

Pred većinom građana još je jedan izazov - kako pored visokih cijena hrane Uskrs slaviti u duhu tradicije. Običaj je puna trpeza, ali većina će ipak morati štedjeti.

Do Uskrsa je još tri dana, ali janjetina se u mesnicama već kupuje. U većem dijelu zemlje to se meso tradicionalno priprema za uskrsni ručak.

“Za naš prigorski kraj, podkalnički, križevački, kaj bi? Juha za ručak, odojak ili janjetina, francuska salata. Dok se svi okupimo, sva unučad i dva sina i dve snahe i onda nas ima oko deset”, rekla je gospođa Anđelka za N1.

“Za većinu naših građana želje su daleko od mogućnosti”

Bit će to golem izdatak za gospođu Anđelku, jer je janjetina najskuplje mesom koje se može naći na blagdanskom stolu. Stoji gotovo 12 eura po kilogramu.

“To su prvi mladi ovogodišnji janjci koji dolaze iz Cresa samo uoči vikenda, uoči velikog tjedna i janjci su izvrsni 7-8 kg su cijeli janjci, polovice su 3 i pol i ako je ikad vrijeme za janjetinu onda je to sad, baš u ovo vrijeme”, hvali mesar svoju robu.

Sve to stoji, ali za većinu naših građana želje su daleko od mogućnosti. U brojkama to izgleda ovako. Tročlana obitelji kroz četiri iduća dana, ako želi jesti u duhu tradicije, trebala bi izdvojiti 328 eura. Ako će birati nešto jeftinije meso i ribu onda će potrošiti 204 eura. A najskromnija košarica, prema izračunu sindikata, iznosi 100 eura.

U najbogatiju košaricu ide skuplja riba, poput bakalara. Njegova cijena je 49 eura po kilogramu, ali može se uštedjeti ako se bira jeftinija riječna ili morska riba.

Na ribarnici smo saznali da je najeftinija riba pastrva po cijeni od 7 i pol eura, a onda ide skuša po cijeni od 10,80 eura te orada ili brancin po 12 eura. Iako su i to visoke cijene u biti to je trenutno najjeftinija riba.

“Tradicija je ipak tradicija”

A na blagdanskom stolu neizostavna je i šunka. Najpovoljnija je ona rolana, koja ima djelić kožena sebi i koju je potrebno kuhati. Cijena takve šunke je 7 i pol eura, dok je cijena dimljene, već rasprodane delicije, bila 12 eura.

A ako znamo da prosječna mirovina ne pokriva niti osnovne životne troškove, a umirovljenika je više od milijun i 200 tisuća, jasno je da tko će se najviše morati stisnuti.

Umirovljenici kažu kako je sve puno skuplje, ali i kako je tradicija ipak tradicija. “Pa čujte, ja kao umirovljenik trudim se da prođem što jeftinije, a da to ipak bude”, kažu.

I baš ovdje, slažu se naši sugovornici, prestaje rasprava o tome koje meso ili ribu kupiti. “Nije važno što se kuha, glavno da su svi sretni oko stola”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!