TNT Dvoboj Benčić-Hasanbegović: Biološka obitelj (ni)je najbolja!

Vijesti 11. tra 202111:08 > 11:371 komentar
Izvor: N1/Ilustracija

U rubrici Dvoboj argumente o tome je li tragediji u Novoj Gradišci kumovala i ideološka pozicija o “svetosti obitelji” po kojoj je svaka biološka obitelj za dijete bolja od udomiteljske – argumente ukrštaju saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Domovinski pokret).

Benčić je na početku odgovorila je li biološka obitelj najbolja za dijete:

“Meni se čini da to je jedan stav koji je još uvijek prevladavajući unutar stručnih službi. To je oduvijek bio neki postulat da je biološka obitelj najbolja za dijete čak i kada to nosi određene rizike. To imamo i u ovom slučaju kada je biološka obitelj procijenjena kao srednje rizična, ali je dijete i dalje vraćeno. Smatram da to je jedan stav zbog kojeg se ovi rizici koji postoje u biološkoj obitelji stavljaju u niži rang nego biološka obitelj.

Ne možemo uopće postaviti na taj način je li biološka ili neka druga obitelj bolja za dijete. Najbolja je obitelj koja djetetu pruža ljubav i sigurnost. To još uvijek u velikom dijelu jesu biološke obitelji. Ali u onom trenutku kada u biološkoj obitelji imamo nasilje treba reći da to nije najbolje za dijete”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Svoj odgovor je dao i Hasanbegović:

“Da načelno to tako treba biti. Ovdje se ne radi ni o kakvom svjetonazorskom teroru već notornoj činjenici da je obitelj ustavna vrednota koja stoji pod skrbi države. Ali ne bilo kakva obitelj. Ali način na koji je rasprava postavljena pokazuje da ovdje imamo pokušaj da se dekonstruira pojam tradicionalne obitelji. Na pojmu obitelji počiva civilizacija i ljudski rod i nikad nitko ni načelno i u sustavu nije pretpostavljao pojam obitelji bilo kakve interesu djeteta.

Pa naravno da je bilo koji alternativni smještaj djeteta izvan disfunkcionalne obitelji s različitim oblicima patologije od života u takvoj obitelji i zapravo je ova rasprava bespredmetna jer nitko pametan ne misli da je bilo kakva disfunkcionalne s elementima patologije bolja od oblika alternativnog smještaja i zbrinjavanja djeteta. Ne možemo koristiti ovaj slučaj za politički aktivizam”, rekao je.

N1

Benčić: “Imamo jednog psihologa na 1000 djece”

Benčić dodaje da joj nije prihvatljivo da je dijete na čekanju dok roditelji ne steknu kompetencije. Dodaje i da nismo postigli da svakom ljudskom biću od rođenja osiguramo mogućnost normalnog razvitka i napretka i da ne možemo raspravljati o nekim luksuznim pitanja dok ovakve osnovne stvari nisu rješenje.

“Sustav socijalne skrbi je jedan od kotača motora tog sustava. Nemamo dječje psihologe u školi. Imamo jednog psihologa ha 1000 djece u Zagrebu. Nemaju sva djeca jedan pristup zdravstvu. Živimo u državi gdje imamo 200.000 djece koja žive u siromaštvu. Ulažemo u sve, a ne ulažemo u ono što nam je temeljno. U ovom zemlji se ulaže u luksuze, a kada dođe do ovih situacija govorimo da nemamo novca”, rekla je Benčić.

Hasanbegović: “To su loši zakoni”

Hasanbegović kaže da potpisuje sve što je rekla, ali da je “potpuno neprihvatljiva teza da je to i posljedica nametanja nekakvih dominantnih vrijednost”.

“Temeljna činjenica i ustavna vrednota da je djetetu najbolje odrastati u onome što se naziva obitelj, se ne provodi. Usporeno je usvajanje djece. Jednostavno te nedostatke sustava treba mijenjati. Taj nedostatak sustava ne proizlazi iz onoga što vi nazivate nametanje vrijednosti.

To su loši zakoni, a zakone mogu mijenjati zakonodavci, ne mogu ih mijenjati prigodničke aktivističke ad hoc celebrity inicijative. Postoji struka i zakonodavac. Činjenica je da medijski prostor zauzimaju potpuno nekompetentne inicijative s potpuno ideološkim ciljevima”, govori Hasanbegović.

“Hasanbegović u svemu vidi državne neprijatelje”

“Moram reći da gospodin Hasanbegović u svemu vidi državne neprijatelje i političke ratove. Problem i kod posvajanja i udomljavanja je problem oduzimanja roditeljskih prava. Ako roditelj pokazuje minimalni interes, doslovno javlja se jednom godišnje, u pravilu se roditeljska prava ne oduzimaju. Životi te djece su na čekanju ne bi li zapravo njihovi roditelji nekad u budućnosti stekli neke kompetencije”, rekla je Benčić i dodala da treba ulagati u obrazovanje svih koji sudjeluju u procesu, ne samo socijalnih radnika.

“Moramo razlikovati slučajeve u kojima se roditelj zaista u jednom trenutku ne može brinuti o djetetu, primjerice, ako samohrana majka završi u bolnici, od slučaja kada se radi o kontinuiramo zanemarivanju prava. Podržavam inicijativu koja je inicirana i od strane Spasi me i djevojaka koje su bile posvojene i udomljene, ali isto tako mislim da moramo poslušati stručne udruge i što imaju za reći socijalni radnici i krenuti u reformu”.

N1

“Benčić svojom izjavom pobija sektaški aktivizam”

“Gospođa Benčić je zapravo svojom izjavom pobila sektaški aktivizam i došla do merituma. U konačnici, kakvo god bilo zakonsko rješenje, odgovornost zdravstvenog sustava, školskog i socijalnog sustava će biti najveća i uvijek će se procjenjivati od slučaja do slučaja. U ovim najgorih slučajevima, a radi se o društvenoj patologiji koja postoji i u najrazvijenijim sustavima socijalne skrbi”, kaže Hasanbegović.

Benčić ističe kako nas slučaj iz Nove Gradiške mora potaknuti na akciju.

“Moramo zapravo napraviti, ako želimo zaštititi djecu, njihov interes staviti na prvo mjesto. Moramo početi mijenjati stavove koji prevladavaju već 60 godine u ovoj zemlji. HDZ-ova vlada je u definiciju obitelji htjela staviti isključivo roditelje s djecom. To su stavovi koji stoje iza vladajuće većine i moramo krenuti u dekonstrukciju toga i osigurati da svako dijete ima priliku za normalno život i razvoj”, kaže Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar