Vanđelić o pljački INA-e: Ta priča nije gotova i vodi do samog vrha države

Vijesti 23. ožu 202313:53 6 komentara
N1

Damir Vanđelić komentirao je u N1 Studiju uživo zapošljavanje bivše članice Uprave INA-e Barbare Dorić u Fortenovi. Osvrnuo se i na spor proces obnove nakon potresa, a govorio je i o tome planira li se politički angažirati.

Govoreći o slučaju Barbare Dorić, direktorice investicija i specijalnih projekata u Fortenova grupi, koja je na tu poziciju stigla nakon što je smijenjena s mjesta članice Uprave INA-e nakon otkrića pljačke teške milijardu kuna, o čemu je prvi izvijestio N1 u priči naše Đurđice Klancir, Vanđelić kaže kako bi u privatnim kompanijama vlasnici trebali imati pravo birati koga žele. “Ali, ovdje se radi o javnim osobama jer su, kao i ja, obnašali dužnosti… Moja najveća zamjerka ovoj Vladi i premijeru je da se cijelo vrijeme gradi interesna lojalistička mreža koja radi neke poslove, a kad ih odradi onda se i nagradi. Tako je bilo i u ovom slučaju. To nema veze s interesima Republike Hrvatske”, kaže.

“Priča s INA-om nije završena, ona se zataškava i gura pod tepih. Radi se o ogromnom novcu i priča vodi do samog vrha države. Treba podsjetiti da je Dorić bila nadređena Nikoliću, Opatku i Škugoru. I da je on (Škugor) na suspektan način napredovao u INA-i. Ni Opatak ni Nikolić nisu podržavali napredovanje Škugora. Činjenica je i da su 2020. dva člana uprave INA-e, Krešić i Majer, koji su bili na strani RH… Takvi ljudi se konzistentno uklanjaju. Isto se dogodilo i Nikoliću i Opatku. Očito je netko cijelo vrijeme vodio brigu da se očisti koridor za ono što je Škugor radio, a isto se radilo i u PIS-u koji je bio protični koridor za cijelu ovu operaciju”, govori.

Nije se ništa dogodilo i  frapira da naše institucije ne funkcioniraju, kaže nekadašnji član Nadzornog odbora INA-e.

Vanđelić navodi i primjer HANFA-e kad je u pitanju nefunkcioniranje institucija. “Vlada je objavila da pregovara s MOL-om o otkupu dionica, HANFA nije reagirala. Trebala je zaustaviti trgovanje, javno se govorilo da postoji ponuda, Uprava kaže da ponude nema. HANFA nije napravila ni izvanredni nadzor što je znala činiti ranije, kad je premijer rekao da je problem korporativno upravljanje u INA-i. Institucije i građani su u strahu, nagrađuju se lojalni. Takav je slučaj i bivšeg minisitra Ćorića, koji je protivno zakonu potpisivao dokumente i davao naputke suprotne zakonima. On je nagrađen. To nijedna vlada u svijetu ne radi, naša radi”, kaže.

“Stručnjaci su u pravu. Promjena uvjeta upravljanja INA-om se radi kroz međudioničarski sporazum. Nažalost, upravljanje INA-om, prema onome što tvrdi Vlada i njeni stručnjaci, govore da nemamo mogućnosti promijentii upravljanje tako lako, da sve vodi prema arbitraži i da presuda protiv bivšeg premijera… Da je na lokalnim sudovima nemoguće raskinuti ugovor. Vlada se ni ne trudi riješiti to. Produžila je mandat na šest mjeseci Upravi. Tako ih drži na kratkoj uzici. Da im je dala četiri godine i rekla da ste napravili promjenu ili niste…”, govori.

Spora obnova

Vanđelić je komentirao i spor proces obnove nakon potresa. Kaže da je i kao čelnik Fonda za obnovu upozoravao na to da su teško dostupni podaci i da je nikakva transparentnost. “Izgubilo se vrijeme. … Administrativni proces je spor, samo je trećina zahtjeva građana pretvorena u akte”, govori Vanđelić dodajući da akti kasne zbog upravnog postupka koji provodi ministarstvo.

Zaista je manje papirologije, priznaje, ali prethodna je provjera ogromna, a problem je i to što država želi obnavljati umjesto da to prepusti građanima. “Sama nije u stanju obnoviti svoje zgrade”, dodaje.

Nemoguće je ubrzati obnovu u administrativnom “glavinjanju”, govori.

Osvrnuo se i na slučaj kuće obitelji Metelko. “On je imao projekt, stvar je očito padala u vodu kod cijene. Nitko ne bi trebao osporavati dodatne troškove temeljenja, negdje i pilotiranje. Ovim odgađanjem se ništa neće postići. Cijene stalno rastu, cijena izgradnje je sad 1.200, 1.300 eura po metru kvadratnom”, kaže Vanđelić o slučaju kuće obitelji Metelko. Bivši šef Fonda kaže kako proces javne nabave nije ono što usporava ostale procese.

Političke vode

Na pitanje kada će i hoće li krenuti u političke vode, Vanđelić odgovara: “Draftirali smo program, obavili mnogo razgovora. Razmišljamo široko lijevo i široko desno, naša je ključna paradigma borba protiv korupcije. Država ima preveliki utjecaj na poduzetnike i gospodarstvo, skoro 50 posto ekonomije je vezano državom. Država ubire novac kroz poreze i onda ih dijeli nekim svojim… To nisu socijalističke nego komunističke mjere, krpate rupe. Razgovaramo sa svim strankama, Puljkom, Jelićem, Fokusom…”

Kaže i kako misli da ima barem godinu dana vremena za formiranje političke stranke, ako u to krene, ali detaljnije o tome nije htio govoriti.

Što se tiče izmjena Zakona o izbornim jedinicama, Vanđelić smatra da će vladajući ići na dizanje broja zastupnika i dizanje pragova, kako bi se otežalo koaliranje i kako zadržali status quo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare